Homepage van A.Vogel
 
 

6 tips die helpen om je blaas gezond te houden

Zo ondersteun je je blaas

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Waarom is het behoud van een gezonde blaas belangrijk?

Je nieren zijn de organen die urine aanmaken. Eventuele afvalstoffen uit je lijf worden daar in opgelost. Dat doen je nieren helemaal zelf en is een continu proces. Vanuit je nieren gaat de urine door naar je blaas, waar het tijdelijk wordt opgevangen tot je uiteindelijk naar de wc moet. Regelmatig plassen is belangrijk om de afvalstoffen uit je lichaam kwijt te raken. Vandaar dus dat genoeg drinken zo nuttig is. Gemiddeld gaan we zo'n 4 tot 7 keer per dag naar het toilet, dat geldt voor mannen én vrouwen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Een blaas is een blaas zal je denken. Die werkt toch bij iedereen hetzelfde? In de basis: ja. Maar toch zijn er wat verschillen tussen mannen en vrouwen die ieder op hun eigen manier de functie van de blaas kunnen beïnvloeden. Een paar voorbeelden: 

  • Anatomie. Het lichaam van een man en een vrouw hebben na geboorte nou eenmaal een iets andere bouw. De blaas ligt op een net iets andere plek, er zitten andere organen omheen én de urinebuis is bij mannen langer dan bij vrouwen. Bij mannen hebben ongewenste indringers van buitenaf daardoor net wat minder kans bijvoorbeeld. 
  • Plashouding. Mannen plassen (vaak) staand, vrouwen plassen zittend. En precies daardoor kunnen vrouwen de blaas over het algemeen makkelijker legen dan mannen. Dat heeft er alles mee te maken dat je met zittend plassen een ontspannener houding hebt. 
  • Zwangerschap. Bevalling achter de rug? Of meerdere misschien? Door de druk tijdens de zwangerschap en de bevalling kan je blaas wat verzakken, waardoor er meer druk op kan komen te staan en hij misschien sneller geprikkeld raakt om zich te legen. 
  • Goedaardige prostaatvergroting. Bij mannen kan met het vorderen van de leeftijd (hoef je echt niet oud voor te zijn, het begint al vanaf 40/45 jaar) de prostaat gaan groeien. Iets heel natuurlijks. Aangezien de prostaat echter tegen de blaas aan ligt, kan het groeien zorgen voor meer druk op de blaas en meer prikkelingen tegen de zenuwen in de blaaswand. Kan dus zijn dat je daardoor wat vaker moet plassen dan voorheen. 
  • Overgang. Als je als vrouw in de overgang komt, neemt je oestrogeen af. Dat is ook een heel natuurlijk verschijnsel. Dit kan er onder andere toe leiden dat de blaas zich op een andere manier of in een ander ritme gaat samentrekken.

6 tips die helpen om je blaas gezond te houden

Naast voldoende drinken om je afvalstoffen goed af te voeren, hebben we nog een paar praktische tips voor je om goed voor je blaas te zorgen. 

  1. Ga pas naar de wc als je echt de aandrang voelt. Dus niet uit voorzorg (daar kun je dus echt gewenning van maken), maar stel het ook niet onnodig lang uit.
  2. Probeer in één vloeiende straal te plassen en niet in kleine beetjes. Extra kracht zetten is ook niet aan te raden.
  3. Ga ontspannen op het toilet zitten (ook voor mannen verstandig). Met een ontspannen houding en voldoende rust is de kans groter dat je de blaas goed leeg plast.
  4. Dames: veeg met je toiletpapier altijd van voor naar achteren en niet andersom.
  5. Gezonde voeding voor je blaas. Gezond eten kan helpen om je blaas en je nieren gezond te houden. Sommige groenten en fruit ondersteunen hun werking. Zoals:
    * Asperges: het aminozuur asparagine ondersteunt de vochthuishouding en helpt afvalstoffen af te voeren.
    * Watermeloen: helpt je lichaam te hydrateren doordat er veel water en antioxidanten in zitten. Dat draagt weer bij aan goede werking van je blaas.
    * Komkommer: helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren heeft een zuiverende werking.
  6. Breng voedsel op smaak met peterselie. Peterselie ondersteunt de vochthuishouding en de nierfunctie.

Natuurlijke ondersteuning

Soms kan je lichaam een extra steuntje in de rug gebruiken, naast alle tips hierboven. Dat kan bijvoorbeeld hiermee: 

Ben je man? En heb je toch het vermoeden dat het je prostaat is? Doe dan eerst eens de A.Vogel Prostaattest. Daarmee krijg je een heel aardige indicatie of je vermoeden juist kan zijn (raadpleeg bij twijfel altijd een arts). Heb je bijvoorbeeld plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat en wil je je prostaat op natuurlijke wijze ondersteunen?

KOAG/KAG-nr. 11-0125-2798

Laatste wijziging op deze pagina: 13-02-2025

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >