Reuma, een onzichtbare en ongrijpbare aandoening waar niemand mee geconfronteerd wenst te worden. Maar hoe hard we ook wensen, reuma - in welke vorm dan ook - komt veel voor. Op dit moment hebben bijna 2 miljoen mensen in Nederland reuma. En daar komen er iedere dag zo'n 700 bij. Ruim een kwart miljoen per jaar. En hoewel reuma door velen nog altijd wordt weggezet als een oude-mensen-aandoening, is niets minder waar. Ongeveer 60% van alle mensen met reuma is namelijk jonger dan 65 jaar. Toch wordt reuma - helemaal door en bij jonge mensen - nogal eens over het hoofd gezien. Zonde, want een vroege diagnose is juist zo belangrijk.
De Vereniging Reumazorg Nederland wil iedereen bewust maken van het belang van een vroege diagnose. Signalen richting reuma worden namelijk nogal eens gemist. Of genegeerd. Of gebagatelliseerd. Typisch Hollands is ook de gedachte 'ach, het gaat wel weer over'. En in sommige gevallen is die gezwollen enkel inderdaad van tijdelijke aard en herstelt hij wel weer. Maar loop je langere tijd met zo'n gezwollen gewricht rond? Dan is het toch echt tijd voor een bezoek aan de (huis)arts.
Een vroege diagnose van reuma is belangrijk om verschillende redenen:
En wat is dan vroeg? Vroeg betekent eigenlijk dat de diagnose niet langer dan écht noodzakelijk duurt. En dat vraagt om twee dingen. Het vraagt allereerst om een goed luisterende huisarts die je serieus neemt. Helaas heb je daar zelf niet altijd invloed op. Waar je wél invloed op hebt is dat je zelf goed luistert naar je lichaam en tijdig bij de huisarts aan de bel trekt. En je niet met een kluitje het riet in laat sturen. Het is jouw lichaam, kom er voor op!
Reuma herkennen is nog niet zo eenvoudig. Want pijn aan een gewricht kán natuurlijk ook ontstaan door eenmalige of langdurige overbelasting. Die je misschien niet eens bewust in de gaten hebt gehad. Dat kan het vroeg herkennen van reuma soms lastig voor je maken. Vroeg betekent echter ook weer niet dat een diagnose per se binnen twee dagen gesteld moet zijn. Dus geef het een week of vier de tijd. Zijn je klachten dan over of aanzienlijk minder? Dan is het waarschijnlijk geen reuma. Houden ze echter aan? Dan is een bezoekje aan de huisarts zeker gerechtvaardigd.
Er zijn wel zo'n honderd verschillende vormen van reuma, met ieder z'n eigen kenmerken. Maar gemiddeld genomen zijn dit vaak de eerste signalen die wijzen op een reumatische aandoening:
In veel gevallen kan fysiotherapie, leefstijlaanpassing of voedingsaanpassing je een heel eind brengen. Soms is medicatie onvermijdelijk of kunnen zelfzorgproducten helpen.
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 02-08-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten