5 belangrijke vragen over reuma en intimiteit

Kan seks reuma verergeren?

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Chronische ziekten als reuma kunnen zelfs de beste huwelijken belasten. De één heeft te maken met pijn en lichamelijke beperkingen en onzekerheden, de ander kan zich overweldigd voelen of onzeker in wat hij of zij wel of niet kan doen om te helpen. Niet gek dus dat een diagnose als reuma kan zorgen voor spanningen bij een anders liefdevol stel. Deze vijf vragen en antwoorden geven je inzicht en dat kan helpen te voorkomen dat de ziekte een wig tussen jullie veroorzaakt.

1. Waarom kun je door reuma minder zin hebben in seks?

Minder zin in seks hebben, is een veelgehoorde klacht bij mensen met reuma. Pijn, stijfheid en vermoeidheid hebben helaas geen positieve invloed op je seksleven. De kans bestaat dat je er door de pijn geen plezier meer in hebt of dat je juist bang bent dat klachten verergeren. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan je zin in seks beïnvloeden. Dit geldt zelfs voor je partner. Hij of zij kan extreem voorzichtig worden en bang zijn om je pijn te doen. Het is vooral heel belangrijk om je zin in seks met je partner te bespreken en te onderzoeken wat wel kan en prettig is. Je zin in seks kan ook toenemen door actief bezig te zijn, bijvoorbeeld door elke dag een half uur te wandelen, fietsen of te zwemmen. Dat komt omdat beweging je fit houdt en goed is voor sterke spieren en soepelere gewrichten.

2. Kan seks reuma verergeren?

Seks zelf kan reuma niet verergeren. Wanneer je last hebt van reuma, kunnen fysieke activiteiten pijn veroorzaken. Dat geldt ook voor seks. Het is daarom belangrijk om een manier te vinden waardoor het wel fijn is. Maak dit bespreekbaar met je partner. Want ook als je reuma hebt kun je van seks blijven genieten. Het is zelf goed voor je. Na een orgasme ontspannen je spieren. Veel mensen ervaren daardoor juist minder pijn na een vrijpartij.

3. Hoe zorg ik voor meer intimiteit?

Intimiteit is belangrijk in elke liefdesrelatie. Maar intimiteit betekent meer dan seks alleen. Leg de druk niet op 'de daad' zelf. Samen douchen of in bad gaan, een massage krijgen of geven, samen een film kijken, knuffelen, zoenen of strelen zijn ook vormen van intimiteit. Tijd maken voor elkaar is het belangrijkste.

4. Waarom is mijn zelfbeeld veranderd?

Een veranderd zelfbeeld komt veel voor bij mensen die reuma hebben. Dat komt bijvoorbeeld omdat het lichaam verandert, maar ook door de pijn in je gewrichten en de extreme vermoeidheid. Daardoor zit je minder lekker in je vel en dit kan invloed hebben op de manier waarop je jezelf ziet. Zo kan het zijn dat je jezelf minder aantrekkelijk bent gaan vinden. Maar door een chronische ziekte kunnen ook gevoelens van rouw, angst en schaamte ontstaan. Al deze gevoelens kunnen invloed hebben op je relatie. Geef jezelf en je partner de tijd om te wennen aan de 'nieuwe' jij. Besef dat je er niet alleen voor staat.

5. Hoe houd ik mijn relatie goed?

Een chronische ziekte kan je relatie ook versterken. Daar is wel vertrouwen en een goed communicatie voor nodig. Door open en eerlijk tegen elkaar te zijn over wat je bezighoudt, wat pijn doet of verdriet veroorzaakt, ontstaat er meer begrip. Breng in kaart wat jij belangrijk vindt in een relatie. Reuma is een onzichtbare aandoening. Dit maakt het lastiger voor je partner om in te schatten hoe het met je gaat en waarbij hij of zij kan helpen. Praat met elkaar en jezelf. Het is misschien lastig, maar laat ook een eventueel beeld van hoe seks hoort te zijn los. Creëer samen een nieuwe betekenis van 'goede seks'. Kijk ook verder dan geslachtsgemeenschap; veel mensen vinden plezier in een sensuele massage of knuffelen. Houd het positief, werk als een team en wees eerlijk. En als je er samen niet uitkomt, kan hulp vragen van een relatietherapeut of seksuoloog het proberen waard zijn.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 16-07-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >