Masseren tegen artrose

6 tips tegen klachten

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

De behandeling van artrose bestaat veelal uit fysiotherapie en medicatie. Maar wat dacht je van een massage? Voor sommige mensen kan dit een mooie toevoeging zijn aan het behandelplan.

Waarom kan massage helpen tegen artrose?

Massage kan bij mensen met artrose mogelijk de zwelling en pijn verminderen, de gewrichtsmobiliteit verbeteren en spanning en stress verminderen. Dit heeft te maken met de zachte weefselmanipulatie - het zachte kneden - waardoor spierspanning vermindert. Zo blijkt uit onderzoek aan de Duke University dat mensen met artrose minder pijn rapporteerden als ze gedurende acht weken wekelijks een Zweedse massage kregen. Met deze klassieke massagevorm word je door middel van een paar basistechnieken gemasseerd. Ontspanning staat centraal.

Een massage kan vooral een mooie bonus zijn in je behandelplan. Vermijd wel massages als een diepe weefselmassage. Heb je veel last van ontstekingen of pijn? Geef dit dan ook vooral aan bij de massagetherapeut of verzet de afspraak naar een later moment. Het is belangrijk om de gewrichten niet te irriteren of te overbelasten. Pas ook op met zelfmassage. Dit kan heel fijn zijn, maar als je het niet goed doet kunnen klachten verergeren.

6 massage-tips bij artrose

1. Vind een massagetherapeut met ervaring

De eerste stap is het vinden van een massagetherapeut die ervaring heeft met het behandelen van artrose. Vraag vooral om een massage op maat die speciaal is ontworpen voor jouw pijn en andere klachten. Leg uit wat de symptomen zijn van artrose en dat je geïnteresseerd bent in een massage die ontstekingen en pijn helpt verminderen.

2. Niet alle massages zijn gelijk

Er zijn tientallen verschillende soorten massages en de één is beter dan de ander. Het soort massage dat je nodig hebt, hangt af van wat voor soort artrose je hebt en de ernst van de ziekte. Zo kan een Zweedse massage heel fijn zijn, maar soms is juist een triggerpoint-massage of lymfatische massage heel prettig.

3. Vertel je masseur over eventuele klachten of ontstekingen

Heb je op dit moment veel last van pijn, vermoeidheid, of een andere klacht die bij artrose hoort? Laat het weten voordat de masseur begint. Het type massage en de hoeveelheid druk moet daar namelijk op aangepast worden. Als je veel last hebt, kan het soms zelfs beter zijn om de massage even uit te stellen.

4. Zeg het als iets pijn doet

Een beetje ongemak kan een goed teken zijn, maar je mag nooit veel pijn hebben. Het lastige is dat elke persoon anders is; we hebben niet allemaal dezelfde tolerantie voor druk. Hierdoor weet de therapeut alleen wat voor jou werkt als je zelf aangeeft wanneer iets te zacht of te hard is.

5. Drink na de massage water

Het drinken van vers, koel water direct na je massage is één van de beste dingen die je kunt doen om je spieren en gewrichten te helpen herstellen. Door goed gehydrateerd te blijven, kun je de pijn of ontsteking die door de massage is ontstaan, helpen verminderen.

6. Maak regelmatig een afspraak

Zorg voor een routine en ga met enige regelmaat naar een massagetherapeut. Overleg vooral met je arts en massagetherapeut hoe vaak je zou kunnen komen. En: kijk naar wat je zelf prettig vindt. Heel lange sessies of meerdere keren per week is overigens niet goed, omdat je spieren tijd nodig hebben om te herstellen.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-07-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >