3 vragen over huidveroudering in de overgang

Heeft de overgang invloed op huidveroudering?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Vraag 1: wat is de oorzaak van huidveroudering?

Huidveroudering is eigenlijk onvermijdelijk. Het is een verschijnsel waar iedereen mee te maken krijgt. Collageen en elastine spelen hierin een rol. Collageen zorgt namelijk voor versteviging van het bindweefsel in onze huid en elastine zorgt ervoor dat onze huid terugveert in de oorspronkelijke vorm.

Rond je 25ste kun je de eerste tekenen van huidveroudering al zien. Het begint met fijne lijntjes en in de loop van de tijd worden rimpels meer zichtbaar. Verschillende factoren zijn hierop van invloed en niet alles kan worden vermeden. Erfelijkheid speelt onder andere een rol in huidveroudering, maar ook de doorbloeding kan van invloed zijn. Waar je wel invloed op hebt zijn de uitwendige factoren. Denk hierbij aan zon, voeding en roken.

Vraag 2: heeft de overgang invloed op huidveroudering?

Doordat oestrogeen en progesteron in de overgang afnemen, wordt de aanmaak van elastine, collageen, talg en andere bouwstoffen van je huid minder. Met als gevolg: een dunnere, drogere en slappere huid. Daarnaast ziet je huid er vaak wat doffer uit in de overgang. Dit heeft te maken met de dichtheid en het volume van je huid die minder wordt. Het klopt dus dat de overgang van invloed kan zijn op huidveroudering.

Vraag 3: wat kun je doen tegen huidveroudering?

Door huidveroudering worden de contouren in je gezicht minder zichtbaar en zie je sneller een onderkin. Goede verzorging van je huid is nu dus extra belangrijk. Dat doe je onder andere door zo goed mogelijk stresssituaties te vermijden, niet te roken, voldoende te drinken en genoeg uren te slapen. Andere tips die kunnen helpen zijn:

1. Dagelijkse huidverzorging

Maak elke ochtend en avond je gezicht goed schoon. Verzorg vervolgens je gezicht met een goede dag- en nachtcrème én een goede zonnebrandcrème met een hoge factor. Of de zon nu wel of niet schijnt, elke dag smeren en vergeet je hals en decolleté niet!

2. Bindweefselmassage

Een bindweefselmassage is misschien niet altijd even ontspannend, maar wel goed voor je huid. Naast dat het je huidconditie verbetert, zorgt het voor een stralende, frisse teint. En niet geheel onbelangrijk: het vermindert lijntjes en rimpels en je krijgt er een strakkere huid van.

3. Gezond voedingspatroon

Eet gezond en gevarieerd. Fruit en groenten met veel antioxidanten kunnen zelfs een huidbeschermend effect hebben. Onder andere wortels, bosbessen, groene bladgroenten en zalm zijn goede keuzes. Daarnaast kun je het beste suikers zoveel mogelijk vermijden. Suikers binden zich in je huid aan collageen en elastine, waardoor het sneller haar stevigheid en veerkracht verliest.

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 13-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>