Een ijskoude 'sauna' tegen reuma

Ervaringsdeskundige Ineke vertelt over de cryosauna

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Een cryosauna is het tegenovergestelde van de traditionele sauna's die iedereen kent: het draait hier niet om warmte, maar om extreme kou. Wie gebruik maakt van deze vorm van cryotherapie, waarbij kou wordt ingezet als medische behandeling, stapt in zijn ondergoed en met sokken en sloffen aan in een cabine. Die wordt tot aan het hoofd gevuld met extreem koude lucht, in werkelijkheid verdampte stikstof. Binnen een minuut daalt de temperatuur naar wel -130 graden. Blijf je langer staan (maximaal drie minuten) dan kan de temperatuur dalen tot wel -180 graden.

Kou tegen vermoeidheid en pijn

Nieuw is deze therapievorm niet. In Japan experimenteerde een reumatoloog in de jaren zeventig al met deze vorm van extreme kou. Vooral in Duitsland en Oost-Europa is de cryosauna nog steeds populair. Maar waarom? De extreme kou zou helpen tegen spierpijnen, vermoeidheid, reuma, huidproblemen en gezond zijn omdat het je immuunsysteem boost. De temperatuurshock zou een heilzame werking op het lichaam hebben. Wetenschappelijk bewijs is daar nog niet voor, maar topsporters, enkele topmodellen en zelfs mensen met gewrichtspijn zweren erbij.

Ineke van Straaten (72) is één van deze ervaringsdeskundigen. Ze ontdekte deze ijskoude therapievorm na een tip van haar man. "Hij zag het voorbijkomen in een semi-wetenschappelijk Duits programma. Artsen in een academisch ziekenhuis pasten het toe bij patiënten die onder meer in een rolstoel zaten. Die begonnen aanzienlijk op te knappen, sommigen konden zelfs weer lopen."

Soepelere gewrichten

Zelf heeft Ineke al jaren last van reumatoïde artritis, beter bekend als chronische gewrichtsreuma en artrose in haar handen, knieën, sleutelbenen, tenen en ellebogen. "Ik heb jaren medicatie gebruikt en zelfs een infraroodsauna aangeschaft, maar niets heeft me zo goed geholpen als de cryosauna." Ondanks dat het niet wetenschappelijk bewezen is, gelooft ze dat het haar helpt, vertelt ze. "Na zo'n sessie heb ik echt minder pijn. Het kost wat en wordt niet vergoed, maar het is het dubbel en dwars waard. Eerder kon ik soms mijn vingers niet eens bewegen van de pijn. Mijn gewrichten zijn nu een stuk soepeler."

Hulp bij opvlammende ontstekingen

Elke week stapt Ineke in de ijskoude cabine. Soms zelfs twee of drie keer per week. "Mensen vragen me vaak of het koud is. Ja, het is koud, maar omdat het kurkdroge lucht is, is het dragelijke kou. Ik vind het heerlijk en voel me erna energiek. In de wintermaanden verblijven wij vaak in Mexico, waar onze zoon woont. De lucht is daar droog vanwege de hoogte en temperatuur. Ook daar heb ik minder klachten."
Zodra ze weer in Nederland is, gaat ze wekelijks voor een 'onderhoudsbeurt' de cryosauna in. "Je moet dit blijven doen, is mijn ervaring. Als ik te lang niet ben geweest, heb ik meer pijn. Als ik last heb van opvlammende ontstekingen in mijn gewrichten, ga ik wat vaker. Ik merk dat de pijn dan veel sneller afneemt dan wanneer ik niet zou gaan. Het doet echt wat met je lichaam, dat voel je. Het maakt mijn leven met reuma veel dragelijker. Ik kan het iedereen met soortgelijke klachten aanraden."

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-12-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >