De cryosauna wordt steeds vaker genoemd als dé tip bij pijnlijke gewrichten. De ijskoude droge lucht 'douche' zou pijn helpen verminderen bij chronische aandoeningen als reuma en artrose. Wat weten we hierover? Ineke - die zelf reumatoïde artritis heeft - gaat sinds vier jaar regelmatig naar deze koude sauna en doet haar verhaal.
Een cryosauna is het tegenovergestelde van de traditionele sauna's die iedereen kent: het draait hier niet om warmte, maar om extreme kou. Wie gebruik maakt van deze vorm van cryotherapie, stapt in zijn ondergoed en met sokken en sloffen aan in een cabine. Die wordt tot aan het hoofd gevuld met extreem koude lucht, in werkelijkheid verdampte stikstof. Binnen een minuut daalt de temperatuur naar wel -130 graden. Blijf je langer staan (maximaal drie minuten) dan kan de temperatuur dalen tot wel -180 graden.
Nieuw is deze therapievorm niet. In Japan experimenteerde een reumatoloog in de jaren zeventig al met deze vorm van extreme kou. Vooral in Duitsland en Oost-Europa is de cryosauna nog steeds populair. Maar waarom? De extreme kou zou helpen bij spierpijnen, vermoeidheid, reuma, huidproblemen en gezond zijn omdat het je immuunsysteem boost. De temperatuurshock zou een heilzame werking op het lichaam hebben. Wetenschappelijk bewijs is daar nog niet voor, maar topsporters, enkele topmodellen en zelfs mensen met gewrichtspijn zweren erbij.
Ineke van Straaten (72) is één van deze ervaringsdeskundigen. Ze ontdekte deze ijskoude therapievorm na een tip van haar man. "Hij zag het voorbijkomen in een semi-wetenschappelijk Duits programma. Artsen in een academisch ziekenhuis pasten het toe bij patiënten die onder meer in een rolstoel zaten. Die begonnen aanzienlijk op te knappen, sommigen konden zelfs weer lopen."
Zelf heeft Ineke al jaren last van reumatoïde artritis, beter bekend als chronische gewrichtsreuma en artrose in haar handen, knieën, sleutelbenen, tenen en ellebogen. "Ik heb jaren medicatie gebruikt en zelfs een infraroodsauna aangeschaft, maar niets heeft me zo goed geholpen als de cryosauna." Ondanks dat het niet wetenschappelijk bewezen is, gelooft ze dat het haar helpt, vertelt ze. "Na zo'n sessie heb ik echt minder pijn. Het kost wat en wordt niet vergoed, maar het is het dubbel en dwars waard. Eerder kon ik soms mijn vingers niet eens bewegen van de pijn. Mijn gewrichten zijn nu een stuk soepeler."
Elke week stapt Ineke in de ijskoude cabine. Soms zelfs twee of drie keer per week. "Mensen vragen me vaak of het koud is. Ja, het is koud, maar omdat het kurkdroge lucht is, is het dragelijke kou. Ik vind het heerlijk en voel me erna energiek. In de wintermaanden verblijven wij vaak in Mexico, waar onze zoon woont. De lucht is daar droog vanwege de hoogte en temperatuur. Ook daar heb ik minder klachten."
Zodra ze weer in Nederland is, gaat ze wekelijks voor een 'onderhoudsbeurt' de cryosauna in. "Je moet dit blijven doen, is mijn ervaring. Als ik te lang niet ben geweest, heb ik meer pijn. Als ik last heb van opvlammende ontstekingen in mijn gewrichten, ga ik wat vaker. Ik merk dat de pijn dan veel sneller afneemt dan wanneer ik niet zou gaan. Het doet echt wat met je lichaam, dat voel je. Het maakt mijn leven met reuma veel dragelijker. Ik kan het iedereen met soortgelijke klachten aanraden."
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 15-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten