10 Tips om snel af te koelen bij warm weer

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Wat kan warm weer met je lichaam doen?

1.Opvliegers als je in de overgang bent

Genieten die zomerse temperaturen, alleen daar denken je hormonen heel anders over als je in de overgang zit. Met als resultaat dat je een kop als een boei hebt. Als het warm is, zorg dan dat je in ieder geval luchtige, katoenen kleding draagt. Daarnaast kun je beter alcohol, frisdranken en cafeïne vermijden én kun je beter geen pittig eten, zure vruchten en suiker eten. 

2. Spataderen en zware benen

Met warm weer voel je ze meer: die vervelende spataderen op de benen. Op warme dagen kunnen de aderen nog meer opzwellen en kan het stekende, vermoeide gevoel nog duidelijker aanwezig zijn. Is het warm, zorg dan geregeld voor verkoeling van je benen. Besproei ze met koud water, neem een lauwe douche en leg de voeten omhoog als je zit. 

3. Huidirritatie en warmte-uitslag

Wie het warm heeft zweet. Kan het zweet moeilijk naar buiten – door huidwrijving, te strakke kleding of te dik insmeren met te vettige zonnebrandcrème – dan kunnen de zweetkanaaltjes verstopt raken. Hierdoor kan huidirritatie ontstaan in de vorm van kleine, rode bultjes. De uitslag kan op het hele lichaam voorkomen, maar de delen die het vaakst geïrriteerd raken zijn: nek, gezicht, borst, ellebogen, billen en dijbenen. Tip: was de huid voorzichtig met lauwwarm water en een milde zeepvrije wash en zoek de schaduw op. Draag daarnaast luchtige kleding. De uitslag zal vanzelf wegtrekken. Gebeurt dit niet? Raadpleeg dan de huisarts.

4. Verstoorde vaginale flora, jeuk en geurtjes

Lekker op vakantie, de hele dag in het zwembad dobberen en daarna nog even een terrasje pakken… In dit rijtje horen vaginale klachten niet thuis. Toch is er een kans dat je er mee te maken krijgt in de zomer. Zo kan zwembadwater de vaginale flora verstoren en gaat de stof van een natte bikini broeien. Hierdoor kan de vaginale flora uit balans raken. Met jeuk, nare geurtjes en irritatie tot gevolg. Zorg daarom dat je je intieme zone altijd goed afdroogt na het zwemmen en blijf niet te lang in natte badkleding rondlopen. Wissel bijvoorbeeld van bikini. Was de vagina dagelijks met water of met een speciale zeepvrije wash.

10 tips om af te koelen bij warm weer

zomerse ijsthee 1. Drink minimaal 2 liter water per dag

Zorg dat je altijd water bij de hand hebt en drink minimaal 2 liter per dag. Met deze temperaturen transpireer je veel meer dan anders. Vul je dit niet aan met water, dan droog je binnen no time uit. De eerste tekenen van uitdroging zijn: donkere urine, constipatie, droge huid, lippen en mond. Wachten we nog langer dan kunnen we hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Niet zo slim, want naast dat het vervelend is, is een goede vochthuishouding essentieel om allerlei lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

2. Neem een koud voetenbad

Voeten zijn net kleine warmteregelaars. Als we het koud hebben, dragen we dikke sokken om warmte vast te houden. Hebben we het warm, dan kunnen we snel afkoelen door de voeten in een emmer of teil met koud water te stoppen.

3. Drink lauwwarme kruidenthee

Een groot glas limonade met ijsklontjes is verleidelijk, maar niet handig als je wilt afkoelen. IJskoude dranken laten onze lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Gevolg: het lichaam zet de verwarming aan en we krijgen het nog warmer. Lauwwarme kruidenthee doet precies het tegenovergestelde. Drink dus wat warms om af te koelen.

4. Stop je kussen in de vriezer

Slapen op snikhete dagen is haast onmogelijk. Je maakt het jezelf aangenamer door alleen onder het hoeslaken te slapen én je hoofd op een bevroren kussen te leggen. Stop je kussen in een afgesloten plastic zak en doe hem voor een tijdje in de vriezer. Haal hem eruit als het tijd is om te slapen.

5. Eet kleine porties en vermijd kruidig eten

Een groot bord warm eten is een flinke klus voor je lichaam om te verbranden. Is het ook nog eens sterk gekruid, dan breekt het zweet je al helemaal uit. Kies daarom voor kleinere porties verdeeld over de dag. Laat het eten ietwat afkoelen of maak een lekkere frisse salade.

6. Voeg muntblaadjes toe aan je water

Munt is fris en verkwikkend en dat voelen je smaakpapillen ook. Deze worden door het stofje menthol een beetje voor de gek gehouden en denken dat het heel koud is. Daarom werkt munt verfrissend. En het is nog lekker ook!

7. Leg een koude handdoek in je nek

In je hoofd, nek en polsen zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om hitte af te voeren. Om dit proces te versnellen houd je de handen een tijdje onder de koude kraan of leg je een koude natte handdoek in je nek.

8. Draag luchtige kleding

Kies voor kleding die gemaakt is van een natuurlijke en luchtige stof en laat het maar lekker los vallen en wapperen! Linnen, katoen of zijde zijn goede keuzes. Strakke kleding en kunststoffen zoals acryl of polyester niet. En de kleur? Het liefst zo licht mogelijk. Donkere kleuren absorberen meer licht en warmte. Qua schoenen werken sandalen het meest verkoelend, omdat de warmte van onze voeten dan weg kan. Geen sandalen toegestaan op het werk? Draag dan geen sokken in je schoenen.

9. Plaats bevroren waterflessen voor de ventilator

Maak je eigen airconditioning door bevroren flessen voor de ventilator te zetten. Plaats deze wel in een bak of op een schaal om het smeltwater op te vangen.

10. Blijf kalm

Zuchten, steunen en ergeren: je opwinden over de hitte helpt je niet om af te koelen. Sterker nog: door je erover op te winden verhoog je je hartslag en raak je gestrest. Hierdoor jaag je de lichaamstemperatuur dus nog meer op. Blijf dus kalm, span je niet onnodig in en neem voldoende rust.

Laatste wijziging op deze pagina: 01-10-2020

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >