background

A.Vogel Natuurlijk & Gezond

De natuurlijke totaalaanpak

De 5 pijlers voor een goede gezondheid

Kenmerkend voor de natuurlijke totaalaanpak is dat het initiatief voor behandeling bij de persoon zelf ligt en dat deze een veelheid van maatregelen kan treffen om zijn gezondheid te herwinnen. Als bovendien de bereidheid bestaat om zoveel mogelijk volgens de logische stadia van de therapie te werk te gaan, dan heeft de persoon de grootste kans op gezondheud. Dit omdat dan niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak wordt aangepakt.

In de natuurlijke therapie is behoud en herstel van de gezondheid mogelijk met behulp van maatregelen op het gebied van:

1. Leefwijze
2. Mentale instelling
3. Voeding en voedingsgewoonten
4. Uitwendige therapieën
5. Natuurlijke medicatie (homeopathie, fytotherapie, e.d.)

1. Leefwijze

Onze manier van leven heeft een niet te onderschatten invloed op onze gezondheid. Te denken valt aan:

 • de kwaliteit van de leefomgeving (kwaliteit van lucht, water en bodem);
 • het leeftempo dat we onszelf opleggen;
 • de aard van het werk (geestelijk of lichamelijk);
 • de plaats van het werk (arbeidsomstandigheden);
 • de eisen die we onszelf stellen (gauw tevreden of perfectionist);
 • de mate waarin we zorgdragen voor onszelf (voeding, persoonlijke hygiëne en de afwisseling die we aanbrengen tussen werk en rust).

Aanpassingen in leefwijze leveren vaak een fundamentele bijdrage aan het genezingsproces, alhoewel de praktijk leert dat het vaak heel moeilijk en ingrijpend is om op dit gebied dingen te veranderen.

2. Mentale instelling

De manier waarop we onszelf, onze leefomgeving en onze medemens bezien, is sterk van invloed op onze fysieke, mentale en geestelijke gezondheid. Ook de manier waarop we met onze ‘talenten’ en verantwoordelijkheden omgaan, in staat zijn te relativeren en prioriteiten te stellen, zijn vaak sterk onderschatte factoren in verband met gezondheid. In zijn publicaties geeft Alfred Vogel waardevolle tips, zoals:

 • leef bewust: wissel geestelijke arbeid af met lichamelijke inspanning;
 • leid een eenvoudig, overzichtelijk leven;
 • reageer evenwichtig op trends en mode (durf desnoods een ‘buitenbeentje’ te zijn);
 • besteed meer tijd en aandacht aan mensen dan aan dingen;
 • stop met slechte gewoontes, want ‘wat je zaait, zul je oogsten’;
 • erken, waardeer en benut de vitaliserende uitwerking van de natuur;
 • besteed de nodige tijd en aandacht aan je eigen gezondheid (of ‘luister’ naar je lichaam).

3. Voeding en voedingsgewoonten

Volwaardige voeding is van fundamenteel belang voor (het behoud van) een goede gezondheid. Deze boodschap leert Alfred Vogel van dr. Oscar Bircher-Benner en prof. Werner Kollath. Hij toets de waarde van hun bevindingen en theorieën grondig in zijn eigen praktijk en observeert vele natuurvolken. Zo verzamelt hij voldoende argumenten om ook zélf de waarde van volwaardige voeding te gaan propageren. Terwijl de reguliere geneeskunde in 1935 de waarde hiervan nog volledig negeert en bagatelliseert, beklemtoont hij via zijn boek 'Die Nahrung als Heilfactor' dat voeding een niet te onderschatten factor is in de genezing. Lees hier meer over de 10 voedingsadviezen van Alfred Vogel.

4. Uitwendige therapieën

Op natuurlijke wijze gezond worden of blijven kan met een rijk scala aan uitwendige therapieën. Alfred Vogel beschrijft in zijn publicaties talrijke mogelijkheden, zoals een op de persoon afgestemd dieet, een regelmatige vastendag of sapdag en waterbehandelingen. Wat hij keer op keer benadrukt is het belang van regelmatig bewegen in de vrije natuur. Als een enthousiast skiër kent hij de weldadige uitwerking van beweging op lichaam en geest. Maar de grootste voorliefde van Alfred Vogel gaat uit naar een natuurlijke medicatie, dat wil zeggen toepassingen met geneeskrachtige planten waarvan de inhoudsstoffen als werkzaam bestanddeel in verschillende farmaceutische vormen kunnen worden toegepast.

5. Natuurlijke medicatie

Ten aanzien van het werken met geneeskrachtige planten, wijkt Alfred Vogel af van wat in die tijd algemeen gangbaar is. In plaats van te werken met gedroogde planten, is hij door ervaringen in zijn eigen praktijk een groot voorstander van het gebruik van verse planten. Tot op de dag van vandaag wordt het merendeel van de natuurlijke A.Vogel producten gemaakt van verse planten.

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >