Wat te doen tegen stress?

Lekker in je vel!

Wat is stress?

Stress – dat letterlijk druk betekent – is spanning die je voelt in je lichaam of in je hoofd. Je hartslag die toeneemt, je ademhaling die versnelt, spieren die zich aanspannen, zweethanden, misselijkheid, vaak naar het toilet moeten, buikpijn of hoofdpijn zijn fysieke stress symptomen, maar ook zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, huilerigheid, verdriet en opwinding zijn veelvoorkomende kenmerken van stress.

Meestal onderscheidt men positieve stress en negatieve stress. Je kan positieve spanning voelen de dag voor je op vakantie vertrekt, voor een huwelijk, een sportprestatie of een belangrijke meeting op het werk. Deze vorm van stress hoort bij de uitdagingen van het leven. Positieve stress is van korte duur en het lichaam keert snel terug naar een toestand van rust. Als stress echter als een negatieve gebeurtenis wordt ervaren, spreken we van negatieve stress. Wanneer dit type stress lang aanhoudt, kan stress een gevaar vormen voor de gezondheid.

Oorzaken stress

Er bestaat een verband tussen omgevingstoestanden en stress. Uit onderzoek blijkt dat lawaai, slaapgebrek, bepaalde drugs, alcohol en hitte stressgevoeligheid verhogen. Andere bekende stressfactoren zijn emoties als angst, verdriet of woede. Het is dan ook veelvoorkomend dat mensen bij een relatiebreuk, verlies van een dierbare, verandering van werk of een verhuis meer stressklachten krijgen. Maar ook langdurige mentale inspanning en werkdruk kunnen stress uitlokken. Wetenschappers wijzen recent steeds vaker op kleine stresserende voorvalletjes die voor duidelijke gezondheidsproblemen of vermindering van het welzijn zorgen.

Je stress oorzaken niet zomaar toedichten aan uitwendige omstandigheden, of aan ‘de aard van het beestje’. Het is een complex samenspel van verschillende elementen. Stress wordt door individuen heel anders ervaren. Sommige mensen zijn stressgevoeliger dan anderen. Terwijl sommigen graag voor uitdagingen gesteld worden en houden van de bijhorende spanning, is dit voor anderen een bedreiging. En iemand die stressbestendig reageert in één situatie, hoeft dat niet per sé te zijn in andere situaties. Iemand die goed presteert mits een regelmatige blijk van waardering, kan zonder deze waardering vergaan van stress. Iemand die op het bedrijf autoriteit uitstraalt, kan thuis gespannen reageren bij kleine tegenvallers. Stress heeft veel gezichten, uitingen en verschillende gevolgen op lange termijn.

De gevolgen van stress

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de oorzaken en gevolgen van stress. Voor wie alles ‘te veel’ is geworden en wie langdurig stress ervaart, kan last krijgen van ernstige stressstoornissen, zoals depressie, slapeloosheid, burn-out, angststoornissen. Als deze aandoeningen chronisch van aard zijn, hebben ze een nadelige invloed op je dagelijks leven. Als je last hebt van chronische stress, raden we je aan om een arts of professionele hulpverlener te raadplegen.

Hoe omgaan met stress? Vechten tegen stress

Wil je jouw weerbaarheid tegen de onvermijdelijke stress van het leven vergroten? Om iets aan je stress te doen, moet je eerst begrijpen waar je overspannenheid precies vandaan komt en je bewust worden van de manier waarop stress jou beïnvloedt.

Vervolgens kan je jezelf concentreren op stressmanagement. De rode draad in deze stress tips? Leren omgaan met onaangename situaties, oorzaken van stress onder controle houden, nee leren zeggen, ze maken allemaal deel uit van stressmanagement en iedereen kan deze dingen leren.

  • Probeer te leren van de fouten die je zijn overkomen in stressvolle situaties en richt je blik vervolgens op de voordelen die je kan winnen…
  • Praat over je stress met vrienden, familie of collega’s. Door frustraties te delen met mensen die je vertrouwt, kan je zorgen verlichten. Durf om hulp vragen hulp als je zelf niet weet hoe je met je stress moet omgaan.
  • De beste remedie lijkt rust te zijn. Mensen blijken minder stressklachten te vertonen als ze zich na een belasting of acute stress situatie gemakkelijk kunnen ontspannen. Maak dus tijd voor jezelf, voor je hobbies, je vrienden en familie, voor sport… zo gaat de druk even van de ketel. Voor sommige mensen kan het ook helpen om een agenda bij te houden en hierin ‘lege uren’ te plannen waarin je jezelf mentaal- en fysiek kan ontspannen.
  • Stress en vermoeidheid gaan hand in hand. Probeer een vast ritme in te bouwen van slapengaan en opstaan en probeer 8 uur per nacht te slapen.
  • Wil je stress vermijden, dan zal een sommige activiteiten en handelingen moeten veranderen die negatieve stress veroorzaken.
  • Je kan niet alles doen, dus leer keuzes maken. Ook dat is een efficiënt middel tegen stress. Vermijd te veel dingen tegelijk doen, maar doe goed wat je doet.
  • Probeer je niet boos te maken, en laat je niet opwinden, maar probeer problemen rustig uit te praten en kom uit voor je mening.
  • Eten heeft een invloed op stress. Zeg nee tegen junk food en ga voor een gezond en regelmatig eetpatroon. Drink ook voldoende water (zo’n 1,5 liter per dag) en eet ’s avonds alleen iets lichts.
  • Stress verminderen doe je door voldoende te bewegen in de frisse buitenlucht. Probeer drie keer per week 20 minuten te sporten, maar leg de lat ook niet te hoog.
  • Plan af en toe leuke activiteiten in waar je naar uit kan kijken. Een doeltreffende manier om stress te managen is jezelf afvragen wat je gelukkig maakt. Wat is voor jou een bron van persoonlijke ontwikkeling en voldoening?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang gratis 3 e-mails met praktische tips van ontspanningscoach Iris

tip

Ontvang gratis tips van ontspanningscoach Iris

Aanmelden >>