Stijve spieren in nek, rug en schouders

Spieren en gewrichten

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Hoe ontstaan stijve spieren in nek en schouders?

Een belangrijke oorzaak van een stijve nek en schouders is een verkeerde werkhouding. Als je veel achter de computer werkt dan liggen deze klachten al snel op de loer. Je zit dan te lang in één houding te werken en doordat je geconcentreerd bezig bent trek je vaak onbewust je schouders op. Hierdoor heb je zonder dat je het doorhebt veel uren spanning op je spieren staan, die daardoor kunnen verkrampen. De afvalstoffen in je spieren zoals melkzuur hopen zich dan op en zorgen voor een pijnlijk en stijf gevoel. Andere oorzaken zijn; verkeerd gelegen hebben of kou en tocht op je spieren. Ook een verkeerde beweging maken of een te zware belasting van de spieren door sport kan voor klachten zorgen. Dit zijn allemaal onschuldige oorzaken van een stijve nek.

Symptomen van een stijve nek

Wanneer je een stijve nek hebt is het lastig om je hoofd goed te draaien en buigen, bij elke beweging voel je dan de beperking. Ook komen hoofdpijn en duizelingen veel voor, omdat de aanhechtingen van de spieren aan de schedelbasis zitten en een trekkracht uitoefenen op het hoofd. Doordat je pijn hebt ga je verkrampt bewegen, waardoor ook je schouders en rugpijn kunnen gaan doen.

Wat kun je doen aan stijve spieren in je nek, rug en schouders?

Bewegen tijdens het werk

Voldoende bewegen is wel één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een stijve nek en schouders te voorkomen. Vooral tijdens het werk is het belangrijk om regelmatig een korte pauze te nemen en even te rekken en te strekken. Er zijn handige programma’s die je kunt installeren die je om de tijd een seintje geven om even te stoppen met werken en een paar oefeningen te doen. Het kan ook helpen om regelmatig naar een collega toe te lopen, in plaats van een mail te sturen. Een veelgemaakte fout is ook dat veel mensen achter hun bureau lunchen, maar de lunchpauze leent zich juist prima om even een wandelingetje te maken en de benen te strekken.

Krachtraining

Met krachttraining kun je een hoop klachten aan nek en schouders voorkomen. Doordat je de spieren sterker maakt, zijn ze minder gevoelig voorbelasting en blessures. Vooral sterke rug- en buikspieren helpen om het hoofd en de nekspieren te ontlasten. Je hoeft geen bodybuilder te zijn, met één á twee keer in de week ben je al een heel eind.

Cardio-training

Naast krachtraining is een rustige cardio-training zoals wandelen, fietsen of de crosstrainer een aanrader. Deze manier van bewegen zorgt dat het bloed goed gaat stromen, zodat de afvalstoffen zoals melkzuur goed afgevoerd kunnen worden. Bovendien maak je op die manier je hoofd even leeg van stress en zorgen waardoor je ook je spieren meer zal ontspannen.

Ademhalen

Ademhalen doen we natuurlijk allemaal, maar bij stress kan de neiging ontstaan om te hoog te ademen. Je ademhaling komt dan niet tot helemaal in de buik, maar blijft steken bij je borstkas. Hierdoor zijn automatisch je spieren in nek en schouders meer gespannen. Zeker als je het druk hebt kan het helpen om in je buik te ademen en een paar keer per uur diep te zuchten. Bij elke zucht merk je dat je schouders een paar millimeter zakken.

Warm houden

Sommige mensen zijn heel gevoelig voor kou of tocht op de spieren. Is dat bij jou het geval, zorg dan dat je altijd een sjaal of kleding met een kraagje aan hebt. Soms kan op je werkplek de airco precies op je nek gericht zijn wat ook klachten kan geven. Kijk dan of je op een andere plek kan gaan zitten.

Massage

Een massage is de beste manier om stijven spieren in nek en schouders los te krijgen. Met speciale technieken kunnen knopen in de spieren losgemaakt worden. Dit kan tijdens de massage pijnlijk zijn, maar daarna kun je vaak duidelijk merken dat je meer bewegingsruimte hebt aan je nek en schouders. Je kunt pijnlijke plekken in je schouders ook zelf losmaken met een tennisbal. Deze kun je tegen de muur plaatsen en hier met je schouders tegenaan leunen. Vervolgens kun je licht druk uitoefenen op de pijnlijke plekken. De knopen kunnen hierdoor los komen.

Ontspannen

Zeker als je druk bent is het juist heel belangrijk om de spanningsboog te doorbreken en leuke dingen te doen die je ontspannen. Het is helemaal niet effectief om altijd maar door te gaan, je nek en schouders zullen hier alleen maar meer van vast gaan zitten. Dus doe volop leuke dingen, lees een goed boek, ga erop uit, bezoek een vriend. Alles wat je even los laat komen van je dagelijkse beslommeringen.

Smeren

Bij een stijve nek kan het ook helpen de pijnlijke spieren in te smeren met A. Vogel Atrosan spier en gewrichtsgel. Deze gel bevat een hoog gehalte aan Arnica Montana. Deze plant stimuleert de lokale doorbloeding waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit is een traditioneel kruidengeneesmiddel, de toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Kijk ook eens bij onze bewegingsfilmpjes en beweeg mee!

Deze oefeningen kun je makkelijk thuis doen en helpen je spieren los te houden.

Meer reuma-blogs!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >