Bikinilijn ontharen of scheren zonder irritatie: Hoe doe je dat?

Tips voor een gladde bikinilijn!

De bikinilijn en vagina ontharen of scheren

Veel vrouwen ontharen of scheren rondom de vagina. Sommigen doen het uit schoonheidsideaal. Anderen vinden het hygiënischer als de haren weg zijn. Het ontharen van de bikinilijn kan bijvoorbeeld door te scheren, harsen of epileren. De meeste vrouwen gebruiken een scheermesje om het gebied rondom de schaamlippen te scheren.

Bultjes of roodheid rondom de vagina na het scheren van je bikinilijn

Bij het scheren kunnen, als je niet oppast, vervelende wondjes ontstaan. Als er bacteriën in de wondjes komen kunnen deze ook nog geïnfecteerd raken. Bovendien kun je als gevolg van het scheren van de bikinilijn last krijgen van ingegroeide haartjes (dit ziet eruit als een rood bultje), roodheid en irritatie van de huid.

Tips bij irritatie na het scheren of ontharen van de bikinilijn

  • ga je je bikinilijn scheren, zorg dat je altijd een goed scherp en schoon scheermesje gebruikt. Gebruik niet eindeloos hetzelfde scheermesje, want ze worden al snel bot;
  • scheer als je net uit bad komt of als je onder de douche staat. Door het warme water kun je gemakkelijker gladder scheren;
  • scheer nooit tegen de haargroei in, maar altijd met de richting van de haargroei mee. Dit voorkomt ingegroeide haartjes;
  • gebruik een goede ongeparfurmeerde en PH-neutrale scheergel;
  • doe rustig aan en haast je niet, te snel willen scheren resulteert vaak in vervelende wondjes en irritatie van de bikinilijn of vagina;
  • zijn de haartjes te lang? Knip ze dan eerst een stukje korter, dat scheert een stuk makkelijker;
  • spoel goed na met lauwwarm water om ervoor te zorgen dat alle scheergel en alle haartjes weg zijn.

Schaamhaar epileren

Je kunt het gebied rondom de vagina epileren met een epileerapparaat (eventueel met een speciaal hulpstukje erop). Bij epileren verwijder je de haartjes met haarzakje en al. Dit zorgt ervoor dat haartjes langer weg blijven dan wanneer je scheert. Het kan echter wel behoorlijk pijnlijk zijn, omdat de huid in de intieme zone erg gevoelig is. Voorzichtig scrubben (bijvoorbeeld met een scrubwashandje) van de huid voordat je gaat epileren, verwijdert dode huidcellen en verkleint de kans op ingegroeide haartjes. Gebruik alleen producten die speciaal geschikt zijn voor de schaamstreek. Voorkom de eerste dagen na het epileren dat je de huid blootstelt aan te veel zonlicht.

Bikinilijn niet scheren of epileren maar harsen

Behalve scheren of epileren kun je je schaamhaar ook harsen. Hier zijn speciale (kleine) waxstrips voor verkrijgbaar. Ook harsen verwijdert haartjes met haarzakje en al, net als bij epileren. Alleen dan meerdere haartjes tegelijkertijd. Ook dit kan een pijnlijk klusje zijn. Voor een goed resultaat is de juiste lengte van de haartjes belangrijk, namelijk zo’n vijf millimeter. Om irritatie te voorkomen is het belangrijk het eerste etmaal na het harsen of waxen geen heet bad of hete douche te nemen. Ga ook niet in de zon zitten of zwemmen.

Waarom hebben we eigenlijk schaamhaar?

Als iedereen het liever kwijt dan rijk is, wat is dan eigenlijk de functie van schaamhaar? Schaamhaar krijg je als je in de puberteit zit, het is een teken dat iemand geslachtsrijp wordt. Het schaamhaar heeft van oorsprong ook een beschermende functie voor de vagina en de plasbuis. Verder zitten er in de schaamstreek kliertjes die feromonen (geurstoffen die belangrijk zijn het bepalen van wat je seksueel aantrekkelijk vindt) afscheiden. De feromonen blijven in het schaamhaar zitten en worden op die manier verspreid.

Schaamhaarmode: ontharen en scheren volgens de laatste mode

Het ontharen van de bikinilijn is onderhevig aan mode. Vroeger was het mode om veel schaamhaar te hebben en tegenwoordig hebben veel mensen het juist graag kaal ‘van onderen’. Ook figuurtjes zoals een hartje, een driehokje of een streepje zijn veelgeschoren motiefjes. Maar je hoeft de mode natuurlijk niet te volgen. Het is belangrijk dat je je er zelf prettig bij voelt.

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-04-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >