Het geheim van Alfred Vogel

Alfred Vogel

Als kleine jongen liep hij aan de hand van zijn vader door de bossen en weiden in de regio Basel. Nieuwsgierig keek hij rond en nam de geluiden en geuren in zich op; later zal hij over zichzelf zeggen: 'Ik was een oplettende jongen, die zijn ogen en oren openhield.'

Deze jongen was diep onder de indruk van de natuur in al haar diversiteit. Vooral maakte zijn vader hem steeds opnieuw attent op de planten, die ze tegenkwamen: de kruiden, bladeren, bloemen en wortels. Hij vertelde zijn zoon welke eigenschappen de planten hebben, welke giftig of schadelijk zijn, welke heilzaam zijn en welke ervaringen er al mee zijn opgedaan. Zijn vader was een goede plantenkenner, die zijn kennis wederom had geërfd van zijn moeder, die herborist was geweest.

Daarbij beperkte hij zich nooit alleen tot de theorie, maar liet zijn zoon door praktische ervaringen de invloed van de kruiden zelf ondervinden: 'Onderweg moest ik vaak verse planten plukken en erop kauwen om erachter te komen, welke invloed deze op het lichaam hebben.'

het-geheim-van-alfred-vogel

1. Het gebruik van verse planten

Dat Alfred Vogel het van een 'kleine jongen aan de hand van zijn vader' tot een pionier had gebracht, stond aan het begin van de 20e eeuw in letterlijke zin nog in de kinderschoenen.
Het klinkt zo eenvoudig om verse planten in zijn geheel te gebruiken. Maar het was totaal tegenstrijdig aan alle gebruiken van die tijd: planten, die men voor gezondheidsdoeleinden gebruikte, werden bijna altijd door ze te drogen conserveerbaar gemaakt.

2. Pionier van kruidenproducten

Veel van wat we nu weten, was in de tijd van Alfred Vogel (1902-1996) dus nog volledig onbekend. Maar toch was de jonge Alfred er al van overtuigd, dat iedere plant een samenstelling van verschillende stoffen bevat, die in zijn geheel een bijzonder heilzame invloed kan hebben. Hoewel hij natuurlijk op de hoogte was van het gebruik van gedroogde planten en dit als 'actueel' beschouwde, zette hij zich 'naar eigen zeggen' al vanaf 1925 in voor de fabricatie van verse plantenpreparaten. Hij had immers als kind al tijdens de door zijn vader voorgeschreven proeverijen ervaren, hoe gunstig die uitwerking kan zijn als men planten vers, dus eigenlijk rauw, tot zich neemt.
Aan 'den levende lijve' ervoer hij de invloed van bijvoorbeeld vocht afdrijvende en eetlust bevorderende kruiden. Dus begon hij in zijn laboratorium in Basel te experimenteren met verse planten.

3. Alfred Vogels veronderstellingen

Daarmee was Alfred Vogel zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig weten we veel meer over dit onderwerp, wat hij vroeger alleen maar intuïtief kon waarnemen. Het was natuurlijk voor de hand liggend dat bij een droogproces de vluchtige bestanddelen, zoals etherische oliën, terpenen (bijv. in pepermunt en tijm), specifieke glycosiden (bijv. in mierikswortel, mosterd en tuinkers) of de vluchtige bestanddelen van harsen minstens voor een deel verloren zouden moeten gaan. Ondertussen is bijvoorbeeld bekend, dat veel waardevolle fytonutriënten, die toen nog niet waren ontdekt, eveneens vluchtig zijn.

4. Totaal-complex

Met de theorie over de gehele plant heeft Alfred Vogel het aan het rechte eind. Hij was het volgende van mening: 'Het is vaak niet zo goed als men één of andere stof uit het complex van de gehele plant haalt.'

5. Kruidenproducten met kennis, talent en liefde

Alfred Vogel richtte het alom bekende productiebedrijf op, dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van verse plantenpreparaten onder de naam 'Bioforce', de bron van Alfred Vogels werk wat vrij vertaald betekent 'de kracht der natuur'. Ondertussen is het een gevestigd bedrijf, dat in 2013 zijn 50 jarig jubileum kon vieren.
Vogels motto luidde: 'De vervaardiging van producten uit verse planten is een ware kunst, die naast vakkennis vooral ook talent en liefde vereist.' En: 'Werk, zorgvuldigheid, 'fingerspitzengefühl', inzicht en overvloedige liefde voor planten.
Met deze principes had hij succes, ook dankzij medewerkers, van wie hij zelf zei dat het hier niet alleen ging om drijvende krachten van het normale soort, maar dat zij ook een beetje 'prettig gestoord' waren. Maar hij stelde ook ironisch vast dat dergelijke personen door de realiteit toch nog op het juiste pad worden gebracht.

Wat zijn ideeën over de versheid en de complexiteit van zijn 'plantenvrienden' betreft, heeft hij zeker gelijk gehad.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >