Wat te doen tegen hoesten?

6 tips om droge hoest in de nacht aan te pakken

Weerstand

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Waar komt die droge hoest in de nacht vandaan?

Hoest wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, zoals verkoudheid of griep. De meeste symptomen van de infectie verdwijnen na enkele dagen, maar droge hoest kan lang aanhouden. Door het liggen verzamelen zich ’s nachts bovendien kleine hoeveelheden slijm achterin je keel. Als de hoeveelheid slijm toeneemt, prikkelt dat de hoestreflex.

Allergieën en hoest

Ook allergieën kunnen leiden tot een droge hoest. Dit is vooral merkbaar wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht hoog is - hooikoorts is de meest voorkomende vorm van allergie in de ontwikkelde wereld. Een minder bekende probleem is een allergie voor stof en huisstofmijt. De kans hierop is groter als jij, of iemand in de familie, lijdt aan eczeem of astma. Huisstofmijten zijn in groten getale te vinden in matrassen en beddengoed. Deze bevatten een oneindige bron van huidschilfers, hun favoriete maaltijd, en de mijten gedijen uitstekend in de hoge luchtvochtigheid. Dus, als je gevoelig voor allergieën, zou huisstofmijt wel eens de reden van het nachtelijke hoesten kunnen zijn.

Maagzuur en droge hoest?

Maagreflux wordt steeds vaker genoemd als reden voor een droge hoest 's nachts. Reflux is de term die wordt gebruikt als de zure inhoud van de maag in de slokdarm omhoog komt. In de volksmond noemen we het ook wel brandend maagzuur of zure oprispingen. Als dit zuur de keel bereikt, leidt dit tot irritatie met zo’n vervelende hoestbui tot gevolg . En zodra je in bed ligt, komen de maag en keel op hetzelfde niveau, waardoor het zuur nog gemakkelijker naar de keel kan stromen.

6 tips om droge hoest in de nacht aan te pakken

  1. Slaap alleen. Als je minder kans hebt om je partner te storen en meer ontspannen bent, zal de neiging om te hoesten minder worden.
  2. Slaap met een extra kussen. Dit vermindert de ophoping van slijm achterin de keel, mocht dit de oorzaak van je droge hoest zijn. En als je last hebt van maagreflux stroomt het zuur minder gemakkelijk omhoog waardoor de keel minder snel geïrriteerd raakt. Twee vliegen in één klap dus.
  3. Was het beddengoed vaker en minstens op 60 graden. Dit helpt om het contact met de allergene huisstofmijten ’s nachts te verminderen. Als de matras z’n beste tijd heeft gehad, is het tijd voor een nieuw en fris exemplaar. Een speciale matrasbeschermer helpt om huisstofmijt en allergeen stof tegen te houden.
  4. Wees voorbereid. We weten allemaal dat een slok water helpt tegen hoest en het is dus slim om alvast een glas klaar te zetten op het nachtkastje. Als je een hoestmiddel gebruikt, zet deze dan ook al op je nachtkastje. Zo grijp je ’s nachts niet mis.
    Heel handig is een hoestspray, bijvoorbeeld A.Vogel hoestspray droge hoest en kriebelhoest*. Dit neemt de hoestprikkel weg door de slijmvliezen te beschermen tegen (verdere) irritatie en is heel gemakkelijk in het gebruik. Vooral als je je weer afvraagt wat nog te doen tegen het nachtelijk hoesten, bedenk dan dat een goede voorbereiding het halve werk is.HiRes
  5. Let op je eten om zure oprispingen te voorkomen. Eet minder per maaltijd: bij een te volle maag neemt de kans op brandend maagzuur toe. Eet langzaam, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel. Als je vermoedt dat bepaalde voeding brandend maagzuur veroorzaakt, kun je een poosje een eetdagboek bijhouden. Noteer hierin precies wat er is gegeten en welke klachten ontstonden.
  6. Ga naar de huisarts. Als het hoesten ondanks alle inspanningen niet minder wordt, dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Het is belangrijk om de oorzaak van een onverklaarbare hoest boven tafel te krijgen om zo een meer ernstige aandoening uit te sluiten.

Lees verder

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang 7 dagen gratis e-mails met tips van griepcoach Marcel

tip

Ontvang gratis grieptips van griepcoach Marcel

Inschrijven >>