Hoe blijf je ontspannen en gefocust tijdens examens?

Praktische tips voor effectieve examenvoorbereiding

Nathan Sudmeier
WhatsApp je vraag

Begin tijdig met voorbereiden

De grote vijand van examensucces is ‘uitstelgedrag’. Begin daarom ruim op tijd met studeren. Dit helpt je in deze stressvolle tijd, omdat je niet op het laatste moment hoeft te blokken. Ook geeft het je de gelegenheid om de stof echt te verwerken. Maak een realistische planning en houd je eraan. Door je studiemateriaal over meerdere dagen te verspreiden, verhoog je de kans om informatie effectiever op te slaan.

Creëer een optimale studieomgeving

Je studieomgeving kan een grote invloed hebben op je concentratie. Zorg daarom voor een rustige, opgeruimde plek met voldoende licht en weinig afleidingen. Dit kan thuis zijn, maar sommige studenten vinden dat een bibliotheek of studeerkamer beter werkt. Experimenteer gerust om te zien wat voor jou het beste werkt.

Ontwikkel een studieroutine

Structuur en regelmaat helpen je hersenen om zich voor te bereiden op studietijd. Probeer elke dag op hetzelfde moment te studeren. Of je nu 's ochtends, 's middags of 's avonds het meest alert bent, gebruik dat tijdstip om het meeste uit je studie te halen. Vergeet ook niet regelmatig pauzes in te lassen; de pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten studeert gevolgd door een pauze van 5 minuten, is bijvoorbeeld een zeer effectieve methode.

Pas gezonde leefgewoonten toe

Een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Zorg dus voor voldoende slaap, eet gebalanceerd en blijf fysiek actief. Sport kan bijzonder effectief zijn in stresssituaties en helpt je je geest scherp te houden. Zelfs een korte wandeling kan al helpen om je hoofd leeg te maken en is goed voor je concentratie. Een wandeling tijdens de lunch is dus een goed idee.

Oefen ontspanningstechnieken

Leer een paar ontspanningstechnieken die je voor of tijdens een examen kunt toepassen. Technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness of zelfs korte meditaties kunnen wonderen doen voor je stressniveau. Zoek daarin een methode die bij jou past. Veel smartwatches hebben een app die je helpen met ademhalingsoefeningen.

Ga slim om met examens

Op de examen dag zelf, zorg dat je alles hebt wat je nodig hebt - pennen, rekenmachine, etc. - en kom op tijd. Lees de examenvragen zorgvuldig door en doe eerst de vragen waarvan je zeker weet dat je het antwoord kent. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op en verminder je de kans op stress en paniek.

Reflecteer en ontspan na het examen

Na het examen, neem tijd voor jezelf. Reflecteer op wat goed ging en wat beter kan in de toekomst, maar vermijd het om te piekeren over wat je al hebt ingeleverd. Focus je in plaats daarvan op ontspannende activiteiten die je helpen om te herstellen van de stress.

Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen de kwaliteit van je studietijd verbeteren, maar ook met een positiever gevoel je examens benaderen. Onthoud dat voorbereiding de sleutel is tot succes. Met de juiste mindset en strategieën kan je elk examen met vertrouwen tegemoet treden.

KOAG/KAG nr.: 11-0524-872

Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >