Zo versla je Blue Monday

De kracht van een positieve mindset

Nathalie Keers

Nathalie Keers
WhatsApp je vraag

Blue Monday, wat is dat eigenlijk?

Het schijnt dat Blue Monday is ontstaan als marketingstrategie van een reisorganisatie. Met als doel om in deze periode meer reizen te verkopen. Want als je niet helemaal blij bent, is een aanbieding voor een zonvakantie ineens heel verleidelijk. Was het idee. Deze reisorganisatie zou Cliff Arnall hebben betaald voor het onderzoek en daarmee vermoedelijk invloed hebben uitgeoefend op de uitkomst. Hun overtuiging: als je mensen maar vaak genoeg verteld dat dit een deprimerende dag is, gaan ze het vanzelf zo ervaren.

En waarom dan blauw?

Waarom blue? Daar zijn verschillende theorieën over. Er wordt geloofd dat het zijn oorsprong vindt in het muziekgenre blues, waarmee muzikanten een uitdrukking geven aan hun lijden en verdriet.
En mogelijk komt het voort uit de Engelse scheepsvaart, waarin de kleur blauw lange tijd werd gebruikt als uiting van rouw.

Toch een beetje neerslachtig

Een verzonnen term of niet, toch voelen veel mensen zich een beetje somber in januari. En dat is goed te verklaren, met de donkere dagen, de feestdagen achter je en het voorjaar dat nog mijlen ver weg voelt. Beweging, voedzaam eten en voldoende daglicht kunnen je helpen. Maar je echte geheime wapen zijn je eigen gedachten. Een positieve mindset!

Een positieve mindset

Meestal lijkt het of alsof je gedachten hun eigen leven lijden, maar je kunt ze wel degelijk sturen. Je hebt de keuze om positief in het leven te staan. Met deze oefeningen train jij je positieve mindset:

1. Sta eens stil bij wat je denkt en voelt
Alles begint met bewustzijn. Gedachtepatronen hebben zich gedurende je leven ontwikkeld en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Wat heb jij door je opvoeding en ervaring als waarheid aangenomen, dat zich nu als een rode draad door je gedachten vormt? Probeer je daar bewust van te worden en in kaart te brengen welke overtuigingen je eigenlijk niet verder helpen. En probeer daar een positieve gedachte tegenover te zetten. Een voorbeeld:

  • Negatieve overtuiging: ik moet andermans belangen voorrang geven op die van mijzelf.
  • Positieve overtuiging: mijn belangen mag ik voorop stellen. Sterker nog, als het goed gaat met mij kan ik er ook beter voor anderen zijn.

2. Laat niet één vervelende ervaring de rest van je dag bepalen
Als jij een miljoen euro had en iemand pakte tien euro van je af. Zou je dan de rest ook weggeven? Vast niet! Hetzelfde principe is toe te passen op je tijd. Je hebt 24 uren in een dag. Begint je dag niet zoals je had gewild, dan is dat vervelend en mag je er best even van balen. Maar als je toestaat dat het de resterende 23 uren van je dag ook beïnvloedt, is dat dan niet een beetje zonde? Dus: even balen en weer loslaten. Kies er bewust voor de rest van je dag positief in te gaan.

3. Oefen met dankbaarheid
Wist je dat stilstaan bij waar je dankbaar voor bent je helpt bij positiever in het leven staan? Neem vlak voordat je gaat slapen vijf minuten de tijd om te reflecteren op de dag: waar werd je gelukkig van, wat heb je geleerd? Wat was er fijn? Waar ben je dankbaar voor vandaag? Tip: schrijf het op in een mooi notitieboekje en blader eens terug als negatieve gedachten de overhand nemen.

Passiflora

Gevoelens van stress of spanning kunnen samengaan met gevoelens van innerlijke onrust, een gespannen gevoel en piekeren bijvoorbeeld. Dat is tijdelijk niet zo erg, zolang je er maar voldoende ontspanning tegenover zet. Maar juist wanneer de druk toeneemt, kan het op bepaalde momenten lastiger worden om de nodige ontspanning te vinden en je evenwicht te bewaren. Je lichaam en geest kunnen dan soms wel wat extra ondersteuning gebruiken om te ontspannen en goed te blijven functioneren.

KAG-nr:11-1221-11831

Laatste wijziging op deze pagina: 10-01-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >