De 10 tips bij keelpijn

Wat zijn goede tips bij keelpijn en wat kun je vooral beter niet doen?

Dit zijn de do's: 5 tips bij keelpijn

Do 1. Verkoel de keel met ijs en verzacht met een warme drank

Een ijsje werkt verkoelend voor de keel. Kies wel voor waterijs in plaats van roomijs en let op de suikers. Melkproducten en suiker hebben de neiging om slijm vast te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat hoesten of de keel moet schrapen. Iets wat je niet wil met keelpijn! Naast verkoelen kun je de pijn ook verzachten met warme dranken. Neem een mok warme kruidenthee bijvoorbeeld. Lekker met wat honing.

Do 2. Op tijd naar bed

Voldoende slaap is één van de belangrijkste manieren om fit te blijven en te herstellen. Ook bij keelpijn. Pak je rust en kruip eerder onder de wol. Want wist je dat slaaptekort een belangrijke oorzaak is van een verminderde weerstand? En dat je met voldoende slaap je immuunsysteem elke nacht weer een boost geeft? Pak daarom tenminste 8 tot 10 uur slaap per dag om je lichaam goed te laten herstellen en rusten.

Do 3. Zuig op een snoepje

Hoewel een snoepje nemen je niet sneller van je verkoudheid af zal helpen, verlicht het wel de keelpijn. Het mag een dropje of zuurtje zijn, dat maakt niet zo veel uit. Het zuigen op een snoepje kan helpen bij de keelpijn.

Do 4. Gorgel met zout water

Het is zeker niet lekker en wanneer je pijn in de keel hebt is het wellicht ook niet zo prettig: gorgelen met zout water. Maar het kan wel helpen. Vul een glas met lauw warm water en doe hier een theelepeltje zout in. Even goed roeren en gorgelen maar. Gorgelen met zout water reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn.

Do 5. Keelspray gebruiken

Als je keel pijnlijk is en zuigen op een snoepje of gorgelen met zout watervervelend is, zoek dan een andere manier om de pijn te verlichten. Verlicht bijvoorbeeld de keel doelgericht op natuurlijke wijze met een keelspray.

De don'ts bij keelpijn: 5x wat je beter niet kunt doen bij keelpijn

Don't 1. Praten, zingen of schreeuwen

Praten is belastend voor de keel. Mogelijk is je stem ook schor of doet praten pijn. Om de keel te sparen kun je het beste zo min mogelijk praten, wanneer je last van keelpijn hebt.

Don't 2. Fluisteren bij keelpijn, in plaats van praten

Het lijkt logisch: als praten zeer doet en je beter zo min mogelijk kunt praten, dan ga je fluisteren. Maar dat is niet handig. Bij fluisteren forceer je je stem juist nog meer. Er komt meer spierspanning te staan op stembanden en keel. Je kunt beter normaal praten op een ontspannen toon, als je praat. Maar zoals gezegd, zo min mogelijk praten is het beste.

Don't 3. Roken

Roken is erg slecht voor je stem en keel. Als je al een zere keel hebt, zit je niet op nog meer ongemak te wachten. Tabaksrook irriteert niet alleen de keel, maar kan zelfs zorgen voor een verdikking of ontsteking van de keel.

Don't 4. Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken

Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen. Gevolg? Je bent kwetsbaarder voor een ontsteking of bacterie.

Don't 5. Door de mond ademen

Door de mond ademen bij keelpijn is niet zo verstandig. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies uitdroogt en dus nog meer kan irriteren. Wel lastig als je naast keelpijn ook een verstopte neus hebt. In dat geval kan het helpen om te stomen of een lekker warm bad te nemen. Zo is de lucht die je inademt vochtiger en werkt dit verzachtend voor zowel neus als keel.

KOAG/KAG-nr.:11-1120-4890

Laatste wijziging op deze pagina: 21-02-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >