Welke bomen, planten en grassen zorgen bij jou voor hooikoorts?

Voor welke pollen ben jij gevoelig?

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Een allergie voor pollen

Hooikoorts is een allergie voor pollen, het stuifmeel van bomen, planten of grassen. Maar er zijn vele verschillende soorten pollen. Als je hooikoorts hebt, ben je vaak niet voor iedere soort pollen even gevoelig.

Als je weet voor welk type pollen je het meest gevoelig bent, kun je erachter komen in welke periode je hooikoortsklachten waarschijnlijk kunt verwachten. Namelijk op het moment dat deze pollen in de lucht aanwezig zijn, door de bloei van de betreffende boom of het betreffende gras bijvoorbeeld.

Allergie voor verschillende pollen

In januari of februari kunnen bomen als de berk, de hazelaar en de els al in bloei komen te staan. De eerste grassen bloeien vanaf mei ongeveer. Het graspollenseizoen duurt tot ongeveer september. Planten als kruiden of bepaalde soorten onkruid bloeien vanaf het begin van de zomer tot ver in de herfst.

Je kunt dus een periode van het jaar last hebben van hooikoortsklachten. Dit is afhankelijk van de verschillende typen pollen waar je allergisch op reageert. Heb je met name last in het voorjaar, dan reageer je waarschijnlijk vooral op boompollen. Heb je juist alleen in de zomer last van je hooikoortsklachten, dan heb je waarschijnlijk last van de graspollen.

Hoe kun je erachter komen waar jij gevoelig voor bent?

Het kan lastig zijn om er zelf achter te komen voor welk type pollen jij gevoelig bent. In het voorjaar en zomer staan er namelijk verschillende soorten planten, grassen en bomen in bloei. Hierdoor zijn er dan ook veel soorten pollen in de lucht aanwezig waaraan je mogelijk wordt blootgesteld.

Om toch zelf al een idee te krijgen van welke pollen je het meest last hebt kun je telkens wanneer je hooikoortsklachten hebt, even de hooikoortsapp van A.Vogel openen. Op de hooikoortsapp kun je namelijk zien welke pollen er op dit moment in de lucht aanwezig zin. Grote kans dat je daar gevoelig voor bent.

Testen bij de dokter

De huisarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een allergoloog. Dat is een arts die zich specialiseert in allergieën. Deze kan een drietal verschillende onderzoeken doen om te zien waar je allergisch voor bent:

  • Een huidtest: Met een huidtest kan worden gekeken voor welke stoffen je mogelijk allergisch bent. Er wordt een druppeltje met een specifieke pollensoort erin, op de huid gelegd. Daarna prikt de verpleegkundige met een naaldje op de plek van de druppel. Het is maar een klein prikje. Hierna wordt de reactie van de huid hierop afgewacht en onderzocht. Deze reactie zegt iets over hoe gevoelig je bent voor de ingebrachte pollen.

  • Een bloedonderzoek: Ook in je bloed kan onderzocht worden waar je allergisch voor bent. Met bloedonderzoek wordt gezocht naar antistoffen die aanwezig zijn. De aanwezige antistoffen zeggen iets over waar je allergisch voor bent: Boompollen of graspollen.

  • Neusprovocatie: Met een neusprovocatie test wordt de hevigheid van de allergische reactie voor bepaalde stoffen gemeten. De arts bepaalt zo hoe gevoelig je bent voor de allergenen.

Als je eenmaal weet voor welke pollen je allergisch bent, is de hooikoortsapp natuurlijk helemaal handig. Hier in zie je precies welke pollen vandaag de dag het meest aanwezig zijn. Zo weet je gemakkelijk en snel of je voorzorgsmaatregelen wilt treffen voordat je naar buiten gaat of niet.

Weet jij eigenlijk voor welke pollen jij het meest gevoelig bent?

KOAG-KAG-nr.: 11-0221-6587

Laatste wijziging op deze pagina: 03-08-2021

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >