background

A.Vogel Natuurlijk & Gezond

Zaaitips Echinaforce

Van zaden tot prachtig bloeiende planten

De mooiste en sterkste rode zonnehoed-planten komen voort uit een zogenaamde zadenvermeerdering. Scheurt de plant vroegtijdig? Dan is de kans groot dat het een zwakke plant wordt. Omdat wij er graag voor willen zorgen dat het zakje zaden voor u resulteert in prachtig bloeiende planten, treft u hieronder – stapsgewijs – een opkweekplan aan…

Stap 1 Begin bij de basis

Een goed begin is het halve werk, dus ga aan de slag met deugdelijk basismateriaal. Wij adviseren u om – na ontvangst van het zadenzakje – de volgende zaken te verzamelen.

  • een bloempotje met een doorsnede van circa 15 cm;
  • een elastiekje;
  • een stukje doorzichtig plastic;
  • wat potgrond en scherpzand (scherpzand is metselzand);
  • een plantenspuit.

De grond moet voor ¾ bestaan uit potgrond en voor ¼ uit scherpzand. Meng daarvoor de potgrond en het scherpzand goed door elkaar en zorg voor die juiste verhouding. Maak de grond indien nodig nog iets vochtig.

Stap 2 Zorg voor optimale omstandigheden

Is uw pot gevuld met de juiste hoeveelheid grond, dan kunt u verder gaan. Strooi de zaden uit het zakje zo losjes mogelijk in de pot en druk het geheel lichtjes aan met de vingertoppen. Vervolgens bedekt u de zaden met een flinterdun laagje (maximaal 2 mm) potgrond en scherpzand. Daarna bevochtigt u de grond met de plantenspuit tot het wat nattig aanvoelt. Voor het beste resultaat sluit u vervolgens de bloempot af met het doorzichtige plastic. Dit plastic zet u vast met een elastiekje. De bloempot zet u op een lichte plaats (bij voorkeur achter het raam) en houd de grond indien nodig om de dag vochtig.

Stap 3 Tussen de gaatjes door…

Gaan de plantjes langzaam groeien en laten ze zich voorzichtig zien? Prik dan kleine gaatjes in het plastic.

Stap 4  Het jasje kan uit!

Na ongeveer 4 weken zijn de plantjes zover om ze van hun jasje te ontdoen. Kortom, hét moment om het plastic van de bloempot af te halen is daar.

Stap 5 Voorzichtig bevochtigen

Is het plastic eraf? Laat de plantjes dan nog circa 2 weken op hun plek in de pot staan en bevochtig ze om de dag met de plantenspuit.

Stap 6 Verspenen en planten

Hebben de zaailingen meer dan twee blaadjes? Dan kunt u ze verspenen. Haal de plantjes één voor één uit de bak en zet ze in een potje met potgrond. Het resultaat is spoedig zichtbaar, want door de voeding in de potgrond kunnen de plantjes snel groeien. Maar let op: vergeet niet om ze op tijd water te geven. Gaat alles goed met de kweek, dan kunt u uw kleine rode zonnehoedjes langzaam aan de buitenlucht laten wennen. Pas wel op voor de volle zon, want daar kunnen ze nog niet tegen.

Stap 7 Een vaste verblijfsplek

Na zo’n twee maanden zijn de planten klaar voor de volle grond. Belangrijk is om vóór het planten de grond nog even lekker los te maken. En vergeet ook daarna de verzorging niet. De eerste maand kunnen ze nog wat extra water nodig hebben, dus houd dat goed in de gaten.

Wilt u grote, bloeiende velden met rode zonnehoeden zien? Kom dan in de maanden juni, juli en augustus eens naar de A.Vogel-tuinen. De tuinen zijn gratis toegankelijk en bieden tal van leuke activiteiten.

Wist je dat

70% van de planten die we gebruiken voor de A.Vogel producten uit onze eigen tuinen bij ’t Harde komt?

Lees meer

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >