background

A.Vogel Natuurlijk & Gezond

Stress, tuinieren & natuur

Gebruik de natuur om stress te verminderen!

Hoeveel mensen hebben tuinieren als hobby? Kijk maar eens om u heen, dat zijn er heel veel. En kennelijk dus ook niet voor niets. Tuinieren is goed voor u. Het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en draagt er toe bij dat u langer leeft, aldus de Londense krant The Independent.

Calorieën verbranden!

Denkt u zich eens in. U heeft er een drukke dag op zitten. Werk, veel sociale bezigheden, opleiding, druk geweest met de kleinkinderen… na zo’n volle dag is het vaak een uitkomst om even in de tuin te scharrelen.

Het is dankbaar werk, want u ziet direct resultaat, maar de lichaamsbeweging die u dan krijgt is misschien nog wel beter dan die u op de sportschool krijgt. Met harken, schoffelen en spitten verbrandt u namelijk flink meer calorieën dan op de hometrainer, aldus onderzoeker Gay Search.

Positief vooruit kijken

Vooral ouderen blijken in tuinieren een heuse vriend te vinden. Wachten op nieuwe bloemen of knoppen helpt hen positief vooruit te kijken. Bovendien.. oudere mensen worden vaak wat somber doordat ze steeds meer afhankelijk worden van anderen. Met tuinieren hebben ze weer zelf het heft in handen.

Onderzoeker Brigid Boardman van de Royal Horticultural Society zegt: “de behoefte om zelf het heft in handen te hebben wordt vervuld door het feit dat we zelf uitmaken wat we planten, hoe we de tuin indelen en hoe we die onderhouden. En de behoefte om zelf ergens voor te zorgen, wordt weer bevredigd.”

Groen… ook goed voor niet-tuinierders

Toch hebben niet alleen tuinierende mensen baat bij een groene omgeving. Dat onderzocht Professor Roger Ulrich van de Universiteit van Texas. Hij deed een proef met een groep mensen die een stressveroorzakende test hadden gedaan.

En wat bleek? Mensen die na die test naar een groene omgeving werden gebracht, herstelden sneller qua hartslag en bloeddruk dan de mensen die zich niet in een natuurlijke omgeving bevonden.

Nog zo’n soort test: alle ziekenhuispatiënten zouden na een operatie moeten vragen om een kamer met uitzicht op bomen. Ze herstellen dan sneller, gaan eerder naar huis, hebben minder pijnstillers nodig en klagen minder!

Meer over:
De A.Vogel Tuinen
Arrangementen

Wist je dat

70% van de planten die we gebruiken voor de A.Vogel producten uit onze eigen tuinen bij ’t Harde komt?

Lees meer

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang gratis 3 e-mails met praktische tips van ontspanningscoach Iris

tip

Ontvang gratis tips van ontspanningscoach Iris

Aanmelden >>