background

A.Vogel Natuurlijk & Gezond

Plant van de maand

Salvia officinalis (Salie)

De naam Salvia komt van het Latijnse woord Salvere wat ‘heilzaam kruid’ betekent. Hiermee geeft deze dwergheester gelijk zijn goede reputatie weer. Oorspronkelijk komt salie uit de Balkan en de landen rond de Middellandse Zee waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant die in de zuidelijke landen op grote schaal wordt gekweekt.

Geneeskrachtige werking

De kennis over deze plant voert ver terug in de tijd. Zelfs in de klassieke oudheid was de geneeskracht van salie al bekend. In de middeleeuwen gebruikte men salie met name bij verkoudheid, aandoeningen aan de urinewegen en vrouwenkwalen. Momenteel wordt de plant geroemd om haar zweetremmende werking en is deze daardoor verwerkt in het geneesmiddel Famosan Salvia dat helpt bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie.

Wist u dat?

Salie werd in China, waar de plant niet van oorsprong voorkwam zeer gewaardeerd, zo zelfs dat Hollandse kooplieden drie kisten met Chinese thee kregen voor één kist salie.

Culinair

De paarse bloemen van de salie staan niet alleen leuk in een frisse salade, ze zijn ook lekker. De geurige en smaakvolle bladeren passen bij stoofschotels of zijn lekker om mee te roerbakken, bij aardappels bijvoorbeeld.

Aardappel- salie roerbakschotel voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram stevige aardappels met schil in stukjes
  • 0,75 dl olijfolie
  • 2 grote tenen knoflook, geplet
  • 6 salie blaadjes
  • 1 el gehakte tijm
  • zout en peper naar smaak


Bereiding:

Aardappels droogmaken. Olie verhitten, aardappels bakken tot ze bruin worden. Schep de knoflook, salie en tijm erdoor. Op smaak brengen met zout en peper. Dan aardappels gaar bakken in ca. 15 minuten. Eet smakelijk.

Wist je dat

70% van de planten die we gebruiken voor de A.Vogel producten uit onze eigen tuinen bij ’t Harde komt?

Lees meer

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >