background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Thymus vulgaris L.

Echte tijm

Geschiedenis

Thymus vulgaris L. Echte tijm

Volgens Tschirch stamt de naam Thymus van het Oudegyptische tham of thm, waarmee in Egypte een o.a. bij lijkwassingen en rookoffers gebruikte Thymussoort aangeduid werd. Vervolgens werd het Griekse thymos in thymus gelatiniseerd. Vulgaris is Latijn en betekent "gewoon". Ook de Duitse naam Thymian heeft zich via het Oudhoogduitse timiâm uit de Grieks-Latijnse naam ontwikkeld. De namen van de echte tijm zijn vaak hetzelfde als de namen van de nauw verwante, in het wild groeiende, wilde tijm. Tijm werd al bij Galenus, Aëtius, Dioskurides en Plinius als geneesmiddel vermeld. Men gaat ervan uit, dat tijm rond 1100 n. Chr. door Benedictijner monniken via de Alpen overgebracht is. In de geneesmiddelenregisters van de Oudheid is hij niet opgenomen. Tijm is met zekerheid aangetoond bij Albertus Magnus, de heilige Hildegard van Bingen en Trotula, die de plant om zijn werking tegen kinkhoest roemden.

Botanische kenmerken

Thymus vulgaris L. Echte tijm

Tijm vormt met vertakte en vaak verhoute twijgen een dwergstruik van 20–40 cm hoogte. De kleine, smal-rechte tot elliptische blaadjes zijn aan de onderkant viltig behaard, aan de rand vaak ingerold en zitten tegenover elkaar op korte stelen, die kleine steunblaadjes dragen. In de bovenste bladoksels vormen de kleine, rozekleurige lipbloemen weelderige schijnschermen. De hele plant ruikt aangenaam aromatisch. De zaden zijn kleine, ronde noten, die door mieren versleept en gedeeltelijk op de mierenhoop ter bescherming tegen ziekteverwekkers geplant werden. De bloeitijd is van mei t/m juli.

Vindplaats

Thymus vulgaris L. Echte tijm

Tijm is inheems in de landen aan de Middellandse Zee, op de Balkan en in de Kaukasus en wordt intussen in veel tropischegebieden gecultiveerd. Noordelijk van de Alpen is hij niet winterhard. De aan de ruigere klimaten aangepaste soorten zijn wintertijm, bergtijm en wilde tijm. De wit bloeiende Spaanse tijm (Thymus zygis), die vooral op het Iberische schiereiland voorkomt, is ook farmaceutisch.

Verwerking

Thymus vulgaris L. Echte tijm

A.Vogel gebruikt de verse bloeiende bovengrondse delen van biologisch geteeld tijmkruid voor de vervaardiging van een alcoholisch extract. De oogst vindt plaats van juni t/m september. Tijm is als thee-infusie en specerij zeer populair. De etherische olie wordt ook medisch gebruikt.


Latijnse naam

Thymus vulgaris

Officiële naam

Tijmkruid

Familie

Lamiaceae (= Labiatae)

Lipbloemfamilie

Volksnamen

Gewone tijm

Sadonie

Riekaard

Roomse Kwendel

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >