background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Taraxacum officinale WEB.

Paardenbloem

Geschiedenis

Taraxacum officinale WEB. | Paardenbloem

Volgens de Arabische arts Avicenna (Ibn Sina) is de naam Taraxacum rond 1000 n. Chr. via het Middenlatijn uit het Arabisch-Perzische tharakhchakon ontstaan. Officinale is Nieuwlatijn en betekent "in de apotheek gebruikelijk". De naam officinale is afgeleid van het Latijnse officina, dat met "werkplaats" en later ook met "apotheek" werd vertaald. Er zijn weinig oude namen bekend, omdat paardenbloem niet met zekerheid in de geschriften van de Oudheid en de vroege Middeleeuwen aan te tonen is. Dit komt waarschijnlijk, doordat paardenbloem pas in de laatste eeuwen massaal als metgezel van de menselijke cultuur voorkomt. Dit is te danken aan het met gier bemesten van weides, wat de paardenbloem ten goede komt. Van alle inheemse planten heeft paardenbloem de meeste volksnamen. Er zijn meer dan 500 namen bekend en beschreven. De Franse naam pissenlit, "bedplasser", heeft direct betrekking op de diuretische werking. In 1546 beschreef Hieronymus Bock de urineafdrijvende werking. In dezelfde eeuw raadde de Duitse apotheker Jakob Dietrich von Bergzabern (= Tabernaemontanus) deze plant aan "tegen de hitte in de maag en lever, omdat zij de obstipatie in dezen opheft en winden en urine buitengewoon goed afdrijft."

Botanische kenmerken

Taraxacum officinale WEB. | Paardenbloem

Paardenbloem is een 10-50 cm hoge, zeer winterharde plant met een op een paalwortel lijkende wortelstok. De uit de op de grond staande rozet te voorschijn komende bladeren zijn lancetvormig, grof en scherp getand. Uit de bladrozet van de paardenbloem verheft zich de kale, buisvormige stengel met de gele bloemknop, waarvan de bloemblaadjes tongvormig zijn. De bolvormige vruchtwijze bestaat uit talrijke afzonderlijke vruchten, die een gesteelde "parachute" van fijne haren (= vruchtpluis) dragen. Al bij lichte wind vliegen deze vruchten eraf. De hele plant bevat een bitter smakend melksap. De bloeitijd is van mei t/m oktober.

Vindplaats

Taraxacum officinale WEB. | Paardenbloem

Paardenbloem is over de hele wereld verspreid en komt in alle zones met gematigde klimaten tot op hoogtes van 2000 m voor. Hij gedijt vooral op vruchtbare weides, vuilnishopen, in lichte bossen en op wegranden.

Verwerking

Taraxacum officinale WEB. | Paardenbloem

A.Vogel gebruikt het alcoholische extract van de verse wortel en het verse kruid dat voor de bloei geoogst wordt. De planten zijn afkomstig uit inzamelingen in het wild en uit biologische eigen teelt.
Verder is het gebruikelijk om van de in het voorjaar en de herfst gestoken wortels thee te zetten. De in mei ingezamelde jonge bladeren vormen een goed smakende salade. Daarbij dient men in acht te nemen, dat verse paardenbloem enigszins gevoelig maakt en in zeldzame gevallen contactallergieën kan veroorzaken. Vroeger werd de in de nazomer gestoken inulinerijke wortel geroosterd en gebruikt als koffiesurrogaat.


Latijnse naam

Taraxacum officinale

Officiële naam

Paardebloemkruid

en -wortel

Familie

Asteraceae

(= Compositae)

Samengesteldbloemigen

Synoniemen

Leontodon taraxacum L.

Volksnamen

Kettingbloem Melkbloem

Pisbloem

Molsla

e. v. a.

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >