background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Strychnos ignatii BERG.

Ignatiusboon

Geschiedenis

ignatii ignatiusboon

De giftige zaden van deze plant, die inheems is op de Filippijnen, werden door de jezuïetenpater Georg Joseph Kamel (Camellus, 1661–1706) beschreven en door hem naar Ignatius van Loyola, de stichter van zijn orde, Fabae Sancti Ignatii genoemd. Het Latijnse strychnos heeft betrekking op "een soort nachtschade" en is afgeleid van strychnos hypnoticas, de bessen van Solanum dulcamara (bitterzoete nachtschade), die een narcotische werking hebben. De naam strychnos werd tevens voor planten met een vergelijkbare narcotische werking gebruikt. Hij wordt ook wel in verband gebracht met het Middelhoogduitse "Struuch" en het Nieuwhoogduitse "Strauch". Amra betekent "bitter". Op de Filippijnen wordt de plant door de inheemse bevolking igasud of igasr genoemd. Vroeger werden Ignatiusbonen vanwege hun maag- en darmversterkende werking en om "urine en winden af te drijven" gebruikt. De fijngestampte zaden werden gebruikt om magische vergiftigingen en de werking van een liefdesdrank op te heffen en als middel tegen koorts en spoelwormen.

Botanische kenmerken

De ignatiusboon is een doornloze klimstruik, die met haakvormige, zijdelings samengedrukte, houtachtige ranken tot in de hoogste boomtoppen klimt. De stam wordt meer dan 10 cm dik en heeft een gladde, roodachtige schors. Aan de dunne, viltig behaarde twijgen staan de kruisgewijs tegenover elkaar staande, tot 25 cm lange bladeren. Zij zijn ongedeeld elliptisch of breed-eivormig en lopen uit in lange trechtervormige punten, die voor een snelle afwatering zorgen. De onopvallende, groenachtige bloemen vormen trosschermen. Uit de bovenstandige vruchtknoppen ontwikkelen zich pompoenachtige, zacht oranjegele bessen met een harde schil. Zij hebben een doorsnede van 12 cm. De vruchten hebben tot 40 dicht op elkaar zittende, harde zaden van ca. 3 cm lengte. Zij zijn eivormig, onregelmatig gevormd, mat, grijsbruin en zeer bitter.
Ignatiusboon bloeit gedurende het hele jaar.

Vindplaats

De plant is inheems op enkele Filippijnse eilanden en wordt in China, Indochina en India geteeld.

Verwerking

A.Vogel gebruikt de volgens het actuele HAB uit de gedroogde zaden vervaardigde homeopathische verdunning.


Latijnse naam

Strychnos ignatii

Officiële naam

Ignatia

Familie

Loganiaceae

Braaknootfamilie

Synoniemen

Ignatia amara L.

Ignatiana philippinica Lour.

Strychnos balansae

Strychnos philippensis Blanco

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >