background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Solidago virgaurea L.

Echte guldenroede

Geschiedenis

solidago

De Latijnse naam Solidago is een samenstelling van de woorden solidum agere, die vastmaken, gezond maken, genezen betekenen. Vroeger werd deze plant in de eerste plaats voor het genezen van wonden gebruikt. Daarnaar verwijst ook de Duitse volksnaam Heidnisch Wundkraut (= heidens wondkruid). De benaming Unsegenkraut (= rampspoedkruid) verwijst naar het feit, dat guldenroede ook als afweerplant tegen hekserij of het boze oog werd gebruikt. In de Middeleeuwse kruidenboeken wordt hij ook smeerwortel "solidago" genoemd. De toenmalige auteurs noemden het heidense wondkruid Solidago sarracenica , Consolidas sarracenica of Herbam fortem. Volgens Lonicerus zou het kleine, scherpe wondkruid het Panax Chironium Dioscoridis zijn. Opvallend is, dat guldenroede in de kruidenboeken uit de Oudheid niet vermeld wordt. Hieronymus Bock schreef in 1565, dat het kruid het meest gebruikte wondkruid van de oude Germanen was. Het zou alle "innerlijke pijnen" genezen. Matthiolus was de eerste auteur van kruidenboeken, die de diuretische werking op de voorgrond plaatste en schreef dat het "buitengewoon goed urine afdrijft en steen breekt". De soortnaam virga aurea betekent gouden twijg.

Botanische kenmerken

solidago

Guldenroede is winterhard en heeft een walsvormige, knopige wortelstok, waaruit in het voorjaar de ronde stengel omhoog komt. De plant wordt 20 tot 50 cm en soms tot 1 m hoog. De stengel is van onderen meestal roodachtig overtrokken en onvertakt. Aan de bovenkant is hij meestal vertakt. De bladeren zijn verspreid gerangschikt. Zij zijn elliptisch-spits met een gezaagde rand. Aan de bovenkant, in de buurt van de bloemen, zijn zij vaak smal-lancetvormig en gaafrandig. Talrijke gesteelde, goudgele bloemen staan aan het bovenste uiteinde van de stengel en vormen een lange, samengestelde tros. De bloemen openen zich van onderen naar boven. Na het verwelken vormt zich in de kelk een vruchtpluis, waarvan de kleine vruchten door de wind verspreid worden. Het geslacht Solidago wordt onderverdeeld in meer dan 100 soorten, die zich gemakkelijk kruisen en nieuwe soorten vormen. De Europese guldenroede is onderverdeeld in twee ondersoorten, die beide zeer veelsoortig zijn. Een exacte identificatie is niet eenvoudig. Hij is echter gemakkelijk te onderscheiden van de Canadese guldenroede, die in de laatste eeuw naar Europa gebracht werd.
De bloeitijd is van juli t/m september.
De soorten Solidago virgaurea L., echte guldenroede, S. serotina AITON (synoniem voor S. gigantea WILLDENOW), late guldenroede en S. canadensis L., Canadese guldenroede en de hybride soorten bezitten een gemeenschappelijke monografie E, wat volgens Prof. Schilcher slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd is, omdat de verschillende guldenroedesoorten qua werkzame stoffen wel degelijk verschillen.[2,3]. In de kruidenhandel is echte guldenroede zeldzaam geworden.

Vindplaats

solidago

Guldenroede komt overal op het noordelijke halfrond van Noord-Afrika tot ver in het noorden voor. Hij prefereert de overgangen van droge weide naar bosrand en is ook in droge bossen, open plekken in bossen, heides en op duinen te vinden. Hij is te vinden op rotsen tot op 2500 m hoogte.

Verwerking

solidago

A.Vogel/Bioforce cultiveert echte guldenroede via biologische eigen teelt en verkrijgt ook partijen uit biologische contractteelt. De oogst vindt plaats als een klein deel van de bloemen geopend en een groot deel nog gesloten is. Onderzoeken bij Bioforce hebben aangetoond, dat de plant dan het hoogste flavonoïdegehalte bevat [1]. De vers geoogste bovengrondse plantdelen worden met alcohol tot een tinctuur gemacereerd.


Latijnse naam

Solidago virgaurea

Officiële naam

Guldenroedekruid

Familie

Asteraceae

Samengesteldbloemigen

Synoniemen

Amphiraphis leiocarpa DC.

Solidago glabra DESF.

Doria virgaurea (SCOP.)

Volksnamen

Wonderkruid

Heidens wondkruid

Heidens wormkruid

Goudroede

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >