background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Serenoa repens (BARTR.) SMALL

Zaagpalm

Geschiedenis

Serenoa-repens-zaagpalm

De geneeskundige toepassing van zaagpalm voert naar de oorspronkelijke bevolking van Midden- en Zuid-Amerika terug. Zij kenden aan de vruchten van de zaagpalm diuretische, versterkende en rustgevende eigenschappen toe. In de zuidelijke staten van de VS gebruikte men de sabalvruchten als voeding- en bouwstof bij ondermijnende ziektes. Het eten van de rijpe oliehoudende vruchten wekte de spijsvertering op, herstelde de vlees- en vetvorming en zorgde voor krachtvermeerdering. Dit verschijnsel werd ook bij wilde dieren in Florida waargenomen. De dieren, die door de zomerhitte en het daaruit resulterende voedseltekort vermagerd waren, kwamen na het eten van de rijpe vruchten in de herfst weer op krachten en gewicht.

De oude botanische naam sabal moet de gangbare Zuid-Amerikaanse naam van de plant geweest zijn. Het Latijnse woord serrulata betekent "kleine zaag" en heeft betrekking op de scherp gezaagde bladeren. Met de nieuwe naam Serenoa werd de bekende Amerikaanse plantkundige Sereno Watson geëerd. De soortnaam repens betekent "kruipend".

Botanische kenmerken

Serenoa-repens-zaagpalm

De met een korte stam uitgeruste dwergpalm groeit uit een kruipende wortelstok. Zijn bladstelen zijn 1–1,5 m lang en hebben een getande rand. Daaraan staan de waaiervormige, scherp gezaagde bladeren, die in 18–24 segmenten zijn verdeeld. Uit de bladoksels groeien korte, dicht behaarde, pluimvormig vertakte bloemwijzes, die olijfgroene, eenzadige bessen met een donkerpaars tot zwartachtig kleur. Zij hebben eerst zoete en dan een scherp brandende smaak.

Vindplaats

Serenoa-repens-zaagpalm

De zaagpalm is inheems in de aan de kust liggende zuidelijke staten van Noord- (vooral Noord-Carolina en Florida) tot Midden-Amerika.

Verwerking

Serenoa-repens-zaagpalm

A.Vogel vervaardigt een alcoholisch extract uit de rijpe, gedroogde vruchten van Serenoa repens uit gecertificeerde biologische teelt. Dit extract wordt voorzichtig ingedikt en gebruikt voor capsules.
Vroeger werden sabalextracten voor het aromatiseren van cognac gebruikt. In de landbouw worden de vruchten als veevoer voor wilde dieren gebruikt.


Latijnse naam

Serenoa repens

Officiële naam

Zaagpalmvruchten

Familie

Arecaceae

Palmenfamilie

Synoniemen

Brahea serrulata

Chamaerops serr.

Sabal serrulata

Serenoa serrulata

Volksnamen

Zaagtandpalm, Zegepalm

Dwergpalm

Sabel

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >