background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Sanguinaria canadensis

Canadese bloedwortel

Geschiedenis

Sanguinaria-canadensis-canadese-bloedwortel

De naam Sanguinaria is van het Latijnse sanguis, dat "bloed" betekent, afgeleid en heeft betrekking op het oranjerode melksap van de plant. De soortnaam canadensis verwijst naar zijn herkomst uit Canada. De Indianen van Noord-Amerika gebruikten de wortel als geneesmiddel tegen talrijke ziektes. Het sap van de plant werd gebruikt om hun huid te beschilderen, als insectenafwerend middel en voor het verven van voorwerpen. Ook de Amerikaanse en Franse ververijen gebruikten de plant met veel succes. Vanaf het begin van de 19e eeuw werd de wortel in Europa verhandeld. Hij werd in kleine hoeveelheden in poedervorm of als tinctuur gebruikt bij het schrijven. Ook werd hij als zweetafdrijvend middel en als expectorans bij chronische bronchitis toegepast. De wortel van Sanguinaria geldt in Noord-Amerika als farmaceutisch.

Botanische kenmerken

Sanguinaria-canadensis-canadese-bloedwortel

De Canadese bloedwortel is een winterharde plant met een verhoute, kruipende wortelstok, die een rood melksap bevat. Uit de wortelstok ontspruit jaarlijks slechts een enkel, handvormig, zevenlobbig blad met gekartelde tot gezaagde lobben en een kale, tot 25 cm hoge stengel met één witte bloem. De bovenkant van het blad is geelgroen, de onderkant lichter en met markante, oranje tot violet gekleurde nerven doortrokken. De bloem bezit acht tot tien kroonbladeren en talrijke meeldraden. Twee vruchtbladeren vergroeien tot een veelzadig kapsel met een lengte van 3–5 cm.
De bloeitijd is van mei t/m april.

Vindplaats

Sanguinaria-canadensis-canadese-bloedwortel

De plant is inheems in de lichte, vochtige bossen van de Atlantische kustregio's van Noord-Amerika, van Canada via Florida tot Noord-Mexico.

Verwerking

Sanguinaria-canadensis-canadese-bloedwortel

De vervaardiging van de oertinctuur geschiedt volgens het actuele HAB. Er wordt gebruik gemaakt van de verse ondergrondse delen van Sanguinaria canadensis L. in de herfst. De homeopathische verdunningen worden bereid door intensief schudden met de hand.


Latijnse naam

Sanguinaria canadensis

Officiële naam

Sanguinaria

Familie

Papaveraceae

Papaverfamilie

Synoniemen

Sanguinaria acaulis

MICHX.

Volksnamen

Canadees bloedkruid

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >