background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Raphanus sativus

Radijs

Radijs

De radijs of Raphanus sativus hoort bij de Brassicaceae familie (de kruisbloemigen). De soort die bij ons bekend is heeft een rozerode schil en wit vruchtvlees. Er bestaat ook een helemaal witte variant. Verwante soorten zijn de rammenas en de japanse radijs maar die is niet bolvormig en ook veel groter.

Botanische eigenschappen

De radijs is een stengelknol die goed groeit op lichte tot middelzware, vruchtbare, tamelijk vochtige grond die goed doorlaatbaar is en houdt van veel zon. Het is een eenjarige plant. Radijsjes hebben wit vruchtvlees dat bitter smaakt en een rozerode schil. Ze kunnen van in het voorjaar tot in de zomer worden geoogst. Er bestaan ook grotere soorten in andere kleuren met een wortel die tot 50 cm lang kan worden (bvb rammenas met zwarte schil).

Voorkomen

In Frankrijk is er ook een paarse variant. In Azië zijn nog een paar andere soorten bekend zoals een radijs met rood vruchtvlees en een groene radijs met lichtgroen tot wit vruchtvlees. Ze zijn heel gemakkelijk te kweken en kunnen geoogst worden vroeg in het voorjaar tot in de zomer.

Verwerking

Alle radijssoorten hebben een scherpe smaak. Dit komt door de mosterdolie die er in zit. Daardoor scherpt de radijs de eetlust aan en werkt het ook spijsverteringsbevorderend. Radijsjes worden meestal rauw gegeten maar kunnen ook gekookt worden. Ook het loof van radijzen kan gegeten worden.


Latijnse naam

Raphanus sativus

Officiële naam

Radijs

Familie

Brassicaceae

Kruisbloemenfamilie

Synoniemen

Rettich

Volksnamen

Rettich

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >