background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Raphanus sativus

Radijs

Radijs

De radijs of Raphanus sativus hoort bij de Brassicaceae familie (de kruisbloemigen). De soort die bij ons bekend is heeft een rozerode schil en wit vruchtvlees. Er bestaat ook een helemaal witte variant. Verwante soorten zijn de rammenas en de japanse radijs maar die is niet bolvormig en ook veel groter.

Botanische eigenschappen

De radijs is een stengelknol die goed groeit op lichte tot middelzware, vruchtbare, tamelijk vochtige grond die goed doorlaatbaar is en houdt van veel zon. Het is een eenjarige plant. Radijsjes hebben wit vruchtvlees dat bitter smaakt en een rozerode schil. Ze kunnen van in het voorjaar tot in de zomer worden geoogst. Er bestaan ook grotere soorten in andere kleuren met een wortel die tot 50 cm lang kan worden (bvb rammenas met zwarte schil).

Voorkomen

In Frankrijk is er ook een paarse variant. In Azië zijn nog een paar andere soorten bekend zoals een radijs met rood vruchtvlees en een groene radijs met lichtgroen tot wit vruchtvlees. Ze zijn heel gemakkelijk te kweken en kunnen geoogst worden vroeg in het voorjaar tot in de zomer.

Verwerking

Alle radijssoorten hebben een scherpe smaak. Dit komt door de mosterdolie die er in zit. Daardoor scherpt de radijs de eetlust aan en werkt het ook spijsverteringsbevorderend. Radijsjes worden meestal rauw gegeten maar kunnen ook gekookt worden. Ook het loof van radijzen kan gegeten worden.


Latijnse naam

Raphanus sativus

Officiële naam

Radijs

Familie

Brassicaceae

Kruisbloemenfamilie

Synoniemen

Rettich

Volksnamen

Rettich

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >