background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Potentilla erecta

Tormentil

Geschiedenis

We komen de tormentil voor het eerst tegen bij de Romeinse arts Galenus die de plant uitwendig toepaste bij huiduitslag, bij winterhanden en -voeten en als gorgelmiddel. Inwendig beval hij de plant aan bij problemen van de luchtwegen en bij spijsverteringsstoornissen. Ook vinden wij de tormentil terug in het kruidboek van Dodonaeus, in het engelse kruidboek van Culpeper én bij pastor Kneipp.

Naam

De Latijnse geslachtsnaam 'Potentilla' is afgeleid van het Latijnse "potens" wat krachtig betekent en duidt op een sterke geneeskracht van de plant. De oude naam "Tormentilla" is afgeleid van het Latijnse "tormen" wat kramp betekent of van "tormentum", wat foltering betekent. Beide namen hebben betrekking op de sterk samentrekkende werking van de plant. De soortnaam "erecta" betekent opgericht en duidt op de opstijgende stengels van de plant.

Tormentil lijkt op andere geelbloeiende soorten van de Rozenfamilie zoals bvb de kruipganzerik (Potentilla anglica).

Botanische eigenschappen

Potentilla erecta of tormentil hoort bij de familie van de Rosaceae of rozenfamilie.

Het is een overblijvend plantje van 10-20 cm hoog, met liggende en opstijgende, vertakte stengels met verspreid staande bladeren en kleine, alleenstaande bloemen met 4 kroonbladeren. De bloempjes bloeien van juni tot augustus.

De plant heeft een dopvrucht. Er is een korte, dikke, knolvormige, zwartbruine wortelstok die van binnen rood is.

Voorkomen

Tormentil komt voor in Europa, van poolcirkel tot aan de Middellandse Zee, Siberië en Azië. Het groeit op droge en vochtige heiden, op schrale, onbemeste kalkarme zandgronden, in bermen, veenmoerassen en duinvalleien.

Verwerking

Potentilla erecta heeft een samentrekkend, antimicrobieel en antiviraal effect. Deze plant is niet toxisch. Zij wordt vooral gebruikt bij een te snelle stoelgang. Voor de bereiding van natuurlijke middelen wordt de gedroogde wortelstok gebruikt.


Latijnse naam

Potentilla erecta

Officiële naam

Tormentil

Familie

Rosaceae

Rozenfamilie

Synoniemen

Räuschel

Bloedwortel

Volksnamen

Bloedwortel

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >