background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Potentilla anserina L.

Zilverschoon

Geschiedenis

Potentilla anserina L. | Zilverschoon

Hoewel zilverschoon al in de Oudheid medisch gebruikt werd, is hij oorspronkelijk een plant die in de volksgeneeskunde gebruikt werd. Bij Theophrast is hij onder de naam pentaphyllon en bij Dioskurides als quinquefolium (= "vijfblad") beschreven. Of het daarbij ging om Potentilla anserina kunnen we tegenwoordig niet meer met absolute zekerheid zeggen. In de kruidenboeken van de Middeleeuwen wordt zilverschoon uitvoering beschreven en tegen diarree en bloedingen aangeraden. Lonicerus noemde de plant "Genserich" en gebruikte hem bij maagpijn, wondbehandelingen en oogkwalen. Hij schreef: zilverschoon "verdrijft de witte vloed van vrouwen". De naam Potentilla is vermoedelijk het verkleinwoord van het Latijnse potentia, dat "macht" betekent en naar de grote genezende kracht van de plant verwijst. De soortnaam anserina is afkomstig van het Latijnse anser, dat  "gans" betekent. Deze naam kreeg de plant, omdat het kleingemaakte en met zemelen gemengde kruid als voer gebruikt werd bij het fokken van jonge ganzen.

Botanische kenmerken

Potentilla anserina L. | Zilverschoon

Zilverschoon is een meerjarige plant met een korte, verhoute wortelstok, waaruit zich tot 80 cm lange uitlopers ontwikkelen, die aan de knoesten opnieuw wortel schieten. Zo ontstaat een dicht tapijt. De bladeren vormen een rozet met 13–21 onparige, tegen over elkaar staande geveerde bladeren. Deze bladeren zijn gesteeld, aan de rand puntig gezaagd en aan de onderkant van het blad zilverwit-zijdeachtig behaard. Aan het einde van de bladloze stengel staat de alleenstaande bloem met vijf ovale, goudgele kroonbladeren en talloze meeldraden. De bloeitijd is van mei t/m september.

Vindplaats

Potentilla anserina L. | Zilverschoon

Zilverschoon is wijd verspreid over alle gematigde zones van de wereld en is vaak als ruderaalplant te vinden. Hij is niet bijzonder kieskeurig, maar heeft een voorkeur voor leemachtige grond op zonnige plaatsen in weides, aan bos- en wegranden, op troosteloze plekken of in de tuin tot op 1600 m hoogte.

Verwerking

Bioforce gebruikt de volgens het actuele HAB vervaardigde oertinctuur. Er wordt gebruik gemaakt van de verse bovengrondse delen van Potentilla anserina L. in de bloeitijd. De aansluitende potentiëring wordt uitgevoerd door intensief schudden met de hand. 
Het is gebruikelijk om van het gedroogde kruid thee te zetten. De dikke wortelstok en de jonge loten werden vroeger als wilde groente gegeten.


Latijnse naam

Potentilla anserina

Officiële naam

Zilverschoon

Potentilla anserina

Familie

Rosaceae

Rozenfamilie

Synoniemen

Potentilla argentina

Argentina anserina

Fragaria anserina

Volksnamen

Ganzerik

Bliek

Zilverkruid

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >