background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Peumus boldus MOL.

Boldo

Geschiedenis

Peumus boldus MOL. Boldo

De benaming Peumus is afgeleid van peumo, een naam, die waarschijnlijk teruggaat naar de Mapuche-indianen in Chili. Met de soortnaam boldus werd de Spaanse plantkundige Boldo geëerd.
De Monimiaceae zijn van bijzonder fylogenetisch belang, omdat zij een zeer oude plantenfamilie zijn. De restanten zijn vaak op goed geïsoleerde plekken met bijzondere endemie bewaard gebleven. Zij onderscheiden zich door een buitengewone veelsoortigheid in de formatie van hun vegetatieve organen en bloemorganen.

Botanische kenmerken

De boldoboom is een groenblijvende, tot 6 m hoog wordende boom of struik uit de familie van de Monimiaceae, die plantkundig gezien nauw verwant is aan de familie van de laurier. Hij is tweehuizig.
Zijn leerachtige bladeren met lichtgekleurde bultjes op het oppervlak zijn elliptisch-eivormig, gaafrandig en bleekgrijs tot groen gekleurd. Zij hebben een eigenaardige geur en een brandend kruidige, licht bittere smaak. De sterk ruikende bloemen zijn radiair, wit of geelachtig en zijn gegroepeerd in bloeiwijzes. De eivormige, aromatische steenvruchten zijn eetbaar. De boom bloeit gedurende het hele jaar.

Vindplaats

De boldoboom is de karakteristieke plant van de droge gebieden in Chili en Peru. Hij vormt samen met andere struiken dichte bossavannen. De bladeren worden gedurende het hele jaar ingezameld.

Verwerking

A.Vogel gebruikt de gedroogde en klein gesneden bladeren voor de vervaardiging van een alcoholisch extract.
Het is ook gebruikelijk om van de gedroogde en gesneden bladeren een infuus te maken. In Chili wordt de schors ook medisch gebruikt en is dan effectiever dan de bladeren. De bladeren worden trouwens ook als keukenkruid gebruikt. De etherische olie vindt toepassing in de parfumindustrie. Verder wordt er uit de schors een kleurstof gemaakt en levert de boom hardhout, dat onder de naam boldo bekend staat.


Latijnse naam

Peumus boldus

Officiële naam

Boldobladeren

Familie

Monimiaceae

Synoniemen

Peumus fragrans Pers.

Boldea fragrans Juss.

Ruizia fragrans Ruiz

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >