background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Okoubaka aubrevillei PHELLEG. et NORMAND

Okoubaka

Geschiedenis

Okoubaka aubrevillei | PHELLEG. et NORMAND | Okoubaka

Okoubaka geldt als een mysterieus geneesmiddel en fetisj van de medicijnmannen van West-Afrika. Zij maakten uit de boomschors een poeder, dat tegen elk soort vergiftiging gebruikt kon worden. Menig voorproever van een stamhoofd dankt waarschijnlijk zijn leven aan deze schors. Delen van de plant werden ook symbolisch voor het afweren van boze geesten gebruikt. Daarom is de boom van onschatbare waarde en is hij omgeven door veel taboes. Uitsluitend plaatselijke tovenaars en medicijnmannen mogen de boom gebruiken.
Dit middel werd door een interessante gebeurtenis in de Europese geneeskunde geïntroduceerd. Enige jaren geleden schonk een West-Afrikaan zijn dokter, Dr. Magdalena Kunst in Frankfurt, als dank voor de succesvolle behandeling, een kleine hoeveelheid boomschors met de verwijzing, dat men in zijn thuisland na een gastmaal voorzichtigheidshalve dit poeder innam, als men niet 100% zeker was van de vriendschap van de gastheer. Dit poeder maakt ieder gif meteen onschadelijk. De homeopaat Kunst bereide uit het kostbare poeder een gepotentieerd geneesmiddel, dat zij bij verschillende voedselvergiftigingen succesvol kon gebruiken. Vervolgens vroeg zij Dr. Willmar Schwabe, om op zijn volgende expeditie naar Afrika op zoek te gaan naar dit voortreffelijke middel. In het begin was het zeer moeilijk om aan deze schors te komen. Voorlopig is zij echter goed verkrijgbaar. Inmiddels moet men er voor vrezen, dat deze zeldzame boom kan uitsterven, omdat door ongecontroleerde winning van de schors de bomen kunnen afsterven.

Botanische kenmerken

Okoubaka aubrevillei is een oerwoudboom, die een hoogte van 40 m en een stamomtrek van 3 m kan bereiken. De kruin is breed en struikachtig, de takken zijn omlaag hangend. Zijn bladeren zijn langwerpig-eivormig, circa 15 cm lang en 10 cm breed. De kleine, groenachtige bloemen zitten op tot 15 cm lange stekels op de oudere takken. Uit de bloemen vormen zich harde, gele vruchten. De boom is half-parasitair, net zoals enkele andere vertegenwoordigers van zijn familie. Dit verklaart misschien, waarom in zijn directe omgeving geen andere bomen groeien. De inheemse bevolking schrijft o.a. daarom magische krachten aan de boom toe.
In 1944 is de boom per vergissing ingedeeld bij de familie van de Octoknemataceae. In 1957 werd de boom terecht bij de Santalaceae ingedeeld. De vroegere fout wordt echter ook in nieuwe publicaties steeds weer gemaakt.

Vindplaats

De Okoubakaboom gedijt in de tropische regenwouden van West-Afrika, vooral in Ghana, Nigeria en de Ivoorkust. Hij wordt intussen ook voor bosbouw gebruikt.

Verwerking

De gedroogde schors van de takken van de Okoubakaboom wordt verpulverd, met alcohol gemacereerd en aansluitend op het gewenste verdunningsniveau gepotentieerd.


Latijnse naam

Okoubaka aubrevillei

Officiële naam

Okoubaka

Familie

Santalaceae

Sandelhoutfamilie

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >