background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Monarda didyma

Bergamotplant

Geschiedenis

De plant komt oorspronkelijk uit Amerika. De Oswego Indianen maakten er al een drankje mee en gebruikten het tegen een kou en voor luchtwegproblemen. De kolonisten stuurden de zaden naar Europa en sindsdien is het een geliefde plant in de Europese tuinen.

Naam

De naam "Monarda" is een eerbetoon aan de medicus-botanicus Dr Nicholas Monardes uit Sevilla. Hij schreef in 1569 een boek over de flora in Amerika. De naam "bergamot" is afgeleid van de naam van het Italiaanse plantje Citrus bergamia. De geur van deze bladeren lijkt nl op die van de Monarda plant. Men maakt ook olie van Citrus bergamia. Deze olie wordt gebruikt in de aromatherapie, in parfums en in cosmetica.

Botanische eigenschappen

Kenmerkend voor deze plant is de harige, vierkante en geribbelde steel en de roodachtige nerven in de bladeren. De bloemen zijn bovenaan gerafeld en vormen flinke trossen. De wortels zijn rijk vertakt maar wortelen niet diep.

Voorkomen

De plant maakt dichte struiken en staat het liefst op zonnige plaatsen of in halfschaduw. Felle middagzon is evenwel niet gewenst.

Verwerking

In de keuken: van de bladeren kan je een lekkere thee zetten die geurt naar de bekende Earl Grey thee. Deze thee bevordert de spijsvertering en werkt slaapverwekkend. Ook kunnen de blaadjes gebruikt worden om schotels mee te garneren.

Andere toepassingen: de jonge blaadjes geuren naar Eau-de-Cologne en kunnen dus, net als de bloemen, gedroogd in allerlei potpourri's en geurzakjes gebruikt worden.

Monarda didyma bevat een sterk reinigend stofje nl thymol. Dit heeft een gunstig effect op de urinewegen.


Latijnse naam

Monarda didyma

Officiële naam

Bergamotplant

Familie

Rutaceae

Wijnfruitfamilie

Synoniemen

Monarda

Volksnamen

Monarda

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >