background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Mentha x piperita L.

Pepermunt

Geschiedenis

Mentha x. piperita L. - pepermunt

Volgens de Griekse mythologie zou de nimf Minthe in een plant veranderd zijn. Dit verwijst naar de voorliefde van de watermunt voor vochtige plaatsen. Het Latijnse mentha en ook het Griekse minthé zijn afkomstig uit een Voor-Indo-Germaanse taal. De soortnaam piperita is afgeleid van het Nieuwlatijnse piperitus, dat "peperachtig" betekent. Muntsoorten zijn oude Chinese geneeskrachtige planten. Zij behoren tot de oudste cultuur- en medicinale planten. In Japan wordt menthol al 2000 jaar als geneesmiddel gebruikt. In Egyptische graven bij Abd-el-Quarnah werden resten van munt gevonden uit de tijd van 1200 tot 600 v. Chr.. Dioskurides beschrijft munt als vriendelijk voor de maag en zijn tijdgenoot Plinius raadde munt aan bij buikpijn en galaandoeningen, "zij stilt maagpijn en verjaagt de wormen in de ingewanden". De officiële pepermunt is een drievoudige bastaard uit drie Mentha-soorten. Dit wordt door de "x" in de Latijnse naam gesymboliseerd.

In 1696 begint de gedocumenteerde geschiedenis van pepermunt. De Engelse arts Dr. Eaton uit Herford had de cultuursoort geobserveerd, waarop zij door de Engelsman Ray in de "Synopsis stirpium britannarum" onder de naam Mentha palustris, moerasmint, beschreven werd. Al in 1721 verscheen de plant onder de naam Mentha piperitis sapore in het geneesmiddelenboek van de stad Londen. Ongeveer rond dezelfde tijd werd de plant door artsen in Midden-Euopa geïntroduceerd en heeft zich samen met camille tot de meest gebruikte geneeskrachtige planten ontwikkeld.

Botanische kenmerken

De plant heeft een prominente vierkantige, 40–80 cm hoge stengel, die aan de bovenkant sterk vertakt is. De donkergroene, vaak licht roodachtige, lancetvormige-ellipsvormige en getande bladeren zijn tegen over elkaar gegroepeerd. Aarvormige, roze- tot lila gekleurde bloeiwijzen sieren de uiteindes van de stengel. De hele plant heeft een kruidige, aromatische geur en smaak. De bloeitijd is van juni t/m augustus. De vermeerdering van de pepermunt vindt uitsluitend vegetatief plaats via kopstekken en rizomen. Als kruising kan de pepermunt zich niet via zaden vermeerderen, omdat zij daarbij vaak in de verschijningsvormen van haar voorvaderen terugvalt. Bij de gecultiveerde soorten wordt de krachtige "mitchammunt", die vooral voor de winning van etherische olie geteeld wordt en de mildere "groene munt" voor thee-infusies onderscheiden.

Vindplaats

Tegenwoordig zijn culturen van de pepermunt in alle gematigde klimaatzones op aarde te vinden. Op de Balkan wordt zij op grote schaal geteeld. De pepermunt is zeer kieskeurig wat betreft haar plaats. Zij gedijt tot circa 1000 m boven zeeniveau en prefereert humusrijke, losse gronden en een zonnige plaats. Na drie jaar wordt haar gehalte aan werkzame stoffen beduidend lager, zodat de plant door nieuwe stekken vervangen moet worden.

Verwerking

Bioforce AG gebruikt het maceraat uit de verse, bloeiende, bovengrondse plantdelen uit gecertificeerde biologische eigen teelt, de gedroogde bladeren en de door waterdampdestillatie gewonnen etherische olie. De oogsttijd is in juni en juli.
Pepermunt en haar etherische olie worden in veel toepassingsvormen zowel inwendig als uitwendig gebruikt. In Engeland, op de Balkan, in het Oosten en in India dienen verse pepermuntbladeren als specerij voor verschillende gerechten. De olie wordt in grote hoeveelheden in de cosmetica-, farmaceutische en levensmiddelenindustrie (kauwgum, hoestpastilles, likeuren, enz.) gebruikt.


Latijnse naam

Mentha x piperita

Officiële naam

Pepermuntbladeren

Familie

Lamiaceae

(= Labiatae)

Lipbloemfamilie

Volksnamen

Munt

Mint

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >