background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Melissa officinalis

Citroenmelisse

Geschiedenis

melissa officinalis - citroenmelisse

Het woord Melissa is de afgekorte Middenlatijnse vorm van het Griekse melissophyllon, dat "bijenblad" betekent. Het is afgeleid van het Griekse melissa of melitta (= "bij") en meli (= "honing"). Officinalis is Nieuwlatijns en betekent "in de apotheek gebruikelijk". Al in de Oudheid werd melisse als bijenplant geteeld. Virgilius en Plinius vermelden dat nieuwe bijenkorven met melisse werden ingewreven, omdat zijn sterke geur bijen naar de korf lokte. De medische toepassing van melisse heeft een 2000 jaar oude traditie. In de 10e eeuw werd de plant door Arabische artsen ter versterking van het hart en tegen melancholie ingezet. In de capitularia van Karel de Grote werd bepaald, dat melisse in iedere kloostertuin aangeplant moest worden.

Botanische kenmerken

melissa officinalis - citroenmelisse

Melisse is een 50–80 cm hoog, meerjarig kruid met een vierkante, vaak vertakte stengel, die een beetje behaard is. De tegenover elkaar staande, verschillende langgesteelde bladeren zijn breed-eivormig-hartvormig met onregelmatig gekartelde of gezaagde rand. De donkergroene bovenkant van het blad is matig behaard en heeft een duidelijk uitkomende nervatuur. Bleekwitte, circa 1 cm grote lipbloemen zitten in kleine groepen halfgedraaid in de bladoksels. De geur van de bloemen en de verpulverde bladeren is kruidig-aromatisch, sterk naar citroen ruikend. De bloeitijd is van juni t/m september.

Vindplaats

melissa officinalis - citroenmelisse

De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en uit West-Azië. In Europa wordt hij in tuinen geteeld. Op zonnige plaatsen tot circa 1000 m hoogte komt hij ook in het wild voor.

Verwerking

melissa officinalis - citroenmelisse

Bioforce gebruikt verse lootpunten van gecertificeerd biologisch geteeld melissekruid, om een alcoholisch extract te vervaardigen. De oogst vindt drie tot vijf keer per jaar in het bladstadium voor de knoppenvorming plaats.
Melisse is als thee-infusie zeer populair. Het wordt veel gebruikt als kruid in oriëntaalse gerechten en zomerse drankjes. Verder is zij een belangrijk bestanddeel van kruidenlikeuren (bv. Chartreuse, Bénédictine) of destillaten zoals melissewater. Daarnaast worden de bladeren van melisse gebruikt als badtoevoeging en in kruidenkussens. De etherische olie wordt ook medisch gebruikt.


Latijnse naam

Melissa officinalis

Officiële naam

Melissebladeren

Familie

Lamiaceae

(= Labiatae)

Lipbloemfamilie

Volksnamen

Bijenkruid

Honingkruid

Vrouwenkruid

Hartelust

Citroenkruid

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >