background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Luffa operculata L.

Sponskomkommer

Geschiedenis

luffa operculata - sponskomkommer

In de Zuid-Amerikaanse volksgeneeskunde wordt de sponskomkommer al eeuwenlang als laxeermiddel, braakmiddel, antiastmamiddel en vochtafdrijvend middel gebruikt. Daar is Luffa onder de naam Espoñjilla, dat "sponsje" betekent, bekend. In Brazilië geldt het onder de naam Cabacinho of Casadores bekend staande geneesmiddel als wondermiddel bij bv. verstopping, weefselzwellingen, gezwellen en oedeem. Ook bij reukstoornissen wordt het toegepast. Willmar Schwabe bracht het geneesmiddel mee van zijn expeditiereis naar de inheemse stammen in Colombia en introduceerde het in 1962 bij de internationale homeopathische artsenvereniging.
Luffa operculata is een kleine variant van de luffaspons, L. cylindrica, van wier vezelige skelet massageborstels of -handschoenen gemaakt werden. L. cylindrica wordt ook medisch gebruikt.

Botanische kenmerken

luffa operculata - sponskomkommer

De eenjarige, zachte klimplant met hoekige stengel kan een hoogte van 3 m bereiken. Zijn nier- tot hartvormige, drie- tot vijflobbige bladeren zijn 10-12 cm lang en breed. In de bladoksels staan de eenhuizige, bleekgele bloemen. Daaruit ontwikkelen zich de pruimgrote snavelvormig toelopende vruchten. De zijvlakken van de grijze, op een pompoen lijkende vrucht zijn met talrijke korte stekels bezet. Binnenin bevinden zich naast het kernachtige weefsel een fijn vezelvlechtwerk en helderbruine, platte zaden.

Vindplaats

Luffa is inheems in Colombia, Peru, Brazilië en Mexico en wordt locaal in gebieden waar hij natuurlijk voorkomt geteeld.

Verwerking

A.Vogel verwerkt de homeopathische verdunning, die volgens het actuele HAB vervaardigd is. Er wordt gebruik gemaakt van de gedroogde vruchten van Luffa operculata L. In zijn thuisland wordt het sponsweefsel van de gedroogde vrucht als geneesmiddel en als cosmetisch sponsje gebruikt.


Latijnse naam

Luffa operculata

Officiële naam

Luffa

Familie

Cucurbitaceae

Pompoenfamilie

Synoniemen

Luffa purgans MART.

Momordica operculata L.

Poppya operculata ROEM.

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >