background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Lemna minor

Klein kroos (eendenkroos)

Geschiedenis

lemna minor - klein kroos (eendenkroos)

Klein kroos werd al in de klassieke Oudheid gebruikt en door Dioskurides onder de naam "tumpelphakos" voor kompressen bij ontstekingen en jicht aangeraden. Ook bij de Arabische artsen in de Middeleeuwen was de plant welbekend. De in die tijd levende Europese auteurs van kruidenboeken noemden hem zeelinze. Lonericus schreef dat zeelinzen "van nature alle bloedingen stelpen, die door hitte veroorzaakt zijn. Zij helpen ook bij fistels in de anus, als het sap niet verwijderd wordt. Zij doven wild vuur, als dat bij mensen voorkomt, indien het er als een kompres op gelegd wordt. Zeelinzen kalmeren alle gloeiende gezwellen, als ze met het sap worden ingesmeerd. " Hij adviseerde zeelinzen ook bij jicht aan de grote teen. De naam Lemna is vermoedelijk afgeleid van het Griekse limne, dat "moeras" of "vijver" betekent.  Het Latijnse minor betekent "klein, weinig". In het Latijn heet de plant Lens palustris of Lens aquatica.

Botanische kenmerken

Het kleine op het water zwemmende plantje bestaat uit een ronde-ovalen, 3–5 mm groot bladachtige romp, van waaruit een dunne draad in het water zinkt. De eenslachtige bloemen staan met z'n drieën aan de punt van de steel. Zij zijn witachtig, rondachtig en enigszins samengedrukt en zeer zacht. De plant bloeit echter zeer zelden. De vruchtknoppen vormen in de lengterichting gegroefd zaad. De in de bladorganen rijkelijk voorhanden dolkachtige rafiden (naaldvormige kristallen in plantencellen) beschermen de plant tegen het aanvreten door slakken. Eenden en ganzen eten de plant echter zeer graag. Klein kroos vermeerdert zich in plassen en vijvers buitengewoon talrijk. Vaak bedekt hij ze volledig, waardoor hij het water tegen verrotting beschermt. De bloeitijd is van april t/m mei.

Vindplaats

Klein kroos is in de hele wereld, behalve in Oost-Azië en Zuid-Amerika,
te vinden op zoetwaterplassen en -vijvers in gebieden met koelere, oceanische klimaten.

Verwerking

A.Vogel verwerkt de homeopathische verdunning, die volgens het actuele HAB vervaardigd is. Er wordt gebruik gemaakt van de verse hele plant van Lemna minor L.


Latijnse naam

Lemna minor

Officiële naam

Lemna minor

Familie

Lemnaceeae

Eendenkroosfamilie

Synoniemen

Hydrophace minor

BUBANI

Lemna vulgaris LAM.

Volksnamen

Waterlinzen

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

A.Vogel Wandeltocht op 29 juni: 5, 10, 20, 30 en 40 km!

Schrijf je nu in >