background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Kalium bichromicum

Kaliumdichromaat

Geschiedenis

kalium bichromicum - kaliumdichromaat

Chroom (Cr) werd in 1797 door Vauquelin ontdekt. De naam chroom is van het Griekse chroma voor "kleur" afgeleid. Grote vindplaatsen van de belangrijke chroomerts, chromiet of chroomijzersteen komen voor in o.a. India, Zuid-Afrika, Rusland, Nieuw-Zeeland en Turkije.
Kaliumdichromaat werd vroeger als oxidatiemiddel voor teerkleurstof in ververijen, als bleekmiddel, voor het looien van leer, voor verfkleuren als chroomgeel, chroomoranje, chroomrood en chroomgroen, voor de chroomzuurelementen van batterijen en in de fotografie gebruikt. In de geneeskunde gebruikte men Kalium bichromicum als bloedstollend middel, ontsmettingsmiddel, bijtende stof tegen luizen en als strooipoeder bij zweetvoeten. De omgang met deze zeer toxische substantie leidde tot vergiftigingen, die gepaard gingen met ontstekingen van het neusslijmvlies en het loslaten daarvan, tot pijnloze perforatie van het neustussenschot, tot verhoogde speekselproductie met zweren op de amandelen, keelholte, huig en het totale spijsverteringskanaal en tot neuralgische pijn. Dikke blonde mensen bleken in Engelse fabrieken bijzonder vatbaar voor letsel door Kalium bichromicum. De industriële chroomzuurvergiftigingen vielen de homeopathische arts Dr. J. J. Drysdal op. Hij onderzocht de substantie en nam hem in 1844 in de homeopathische Farmacopee op. De door de Oostenrijker Arneth uitgevoerde "Physiologische Prüfung des doppeltsauren Kali" (= fysiologisch onderzoek van kaliumdichromaat) met 14 proefpersonen en potenties van D1 tot C12 uit 1847 vormt nog steeds de basis voor het geneesmiddelbeeld.

Kenmerken

Kaliumdichromaat, met de moleculaire formule K2Cr2O7, vormt grote, oranjerode, prismavormige kristallen, die reukloos zijn. Kaliumdichromaat lost een beetje op in koud water, lost goed op in warm water en lost helemaal niet op in alcohol. De waterige oplossing reageert licht zuur. Het is een sterk oxidatiemiddel. De giftigheid van deze stof verdient nadrukkelijk aandacht: Een dosis van 0,5 tot 1 gram is dodelijk. De moleculemassa is 294,2.

Vindplaats

Kaliumdichromaat komt niet in de natuur voor. Het wordt in grote hoeveelheden synthetisch geproduceerd en gewonnen via elektrolyse, waarbij natriumdichromaatoplossing met kaliumchloride gemengd wordt volgens de formule Na2Cr2O7 + 2 KCl = K2Cr2O7 + 2 NaCl.

Verwerking

A.Vogel gebruikt de volgens het actuele HAB vervaardigde homeopathische verwrijving uit zuiver Kalium bichromicum.


Latijnse naam

Kalium bichromicum

Officiële naam

Kalium bichromicum

Synoniemen

Chroomzure kali

Dubbel chroomzure kali

Kaliumdichromaat

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >