background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Juniperis communis

Jeneverbes

Naam

De naam Juniperus is misschien een samenvoeging van het Latijnse 'junior', wat de 'jongere' en "pario" wat "verschijnt of "wordt zichtbaar" betekent. Deze hypothese verwijst naar het typische verschijnsel dat de plant bloeit en jonge vruchten (bessen) vormt terwijl die van het jaar daarvoor zich nog aan de plant bevinden. De naam kan echter ook afkomstig zijn van het Keltische woord "juneprus" wat "bitter" betekent en kan verwijzen naar de smaak van de bladeren en van de (onrijpe) bessen.

Botanische eigenschappen

Altijd groene, forse struik tot ca 6 meter hoog, met bundels rechtopstaande takken en naaldvormige bladeren, onopvallende geelachtige bloemen en eerst groene, daarna blauwzwarte bessen. De blauwgroene, scherpe naaldvormige bladeren met witte strepen staan in kransen van drie. De kleine geelachtige bloemen staan in kleine kegels bijeen in de bladoksels en bloeien in april en mei. De plant is tweehuizig, de schubben van de vrouwelijke bloem worden vlezig, eerst groen en daarna blauwzwart, berijpt en aan de top een driepuntige opening.

Voorkomen

Men vindt de jeneverbes terug op zonnige plekken, op schrale, zure, zandige bodem in heel Europa, behalve in de streken rondom de Middellandse zee.

In de oudheid werd deze plant, die een welriekende geur verspreidt, gebruikt om woningen uit te roken in tijden van besmettelijke ziekten. Dioscorides kende de urinedrijvende werking en Galenus besefte de weldadige uitwerking op het spijsverteringsstelsel. In de late middeleeuwen werd de plant zelfs als een panacee beschouwd.

Verwerking

In de volksgeneeskunde werd de jeneverbes gebruikt als bestanddeel in middelen voor plasproblemen en tegen gasvorming in maag en darmen evenals bij andere spijsverteringsproblemen. Tegenwoordig wordt het aangewezen als een kalmerend, zuiverend en verfrissend middel bij verstoorde spijsvertering, huidproblemen, onrust en spierproblemen. Jeneverbes bevordert ook de eetlust. Langdurig gebruik of overdosering kan echter tot problemen met de nieren leiden.

In de fytotherapie gebruikt men de verse of gedroogde bessen. In de homeopathie maakt men gebruik van de verse of gedroogde, rijpe bessen.

In de keuken:

De gedroogde bessen smaken zoet. Ze worden vaak lang meegekookt in allerlei gerechten zoals in vullingen voor kip en paté maar ook bijvoorbeeld bij zuurkool. Ze zijn lekker in marinades voor het bereiden van wild en bij varkensvlees. Met jeneverbessen brengt men ook jenever op smaak. Als men de bessen een beetje kneust vooraleer ze te gebruiken, komt dat de smaak ten goede. Ze zijn lang houdbaar.


Latijnse naam

Juniperis communis

Officiële naam

Jeneverbes

Familie

Cupressaceae

Cipresfamilie

Synoniemen

Jeneverbes

Volksnamen

Iberen

Damberen

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >