background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Hydrastis canadensis L.

Canadese geelwortel

Geschiedenis

Hydrastis canadensis L. - Canadese geelwortel

De Canadese geelwortel werd door de Cherokee Indiananen tegen indigestie, gebrek aan eetlust, ontstekingen en zelfs tegen kanker gebruikt en de Iroquois dronken de aftreksels tegen kinkhoest, leverstoornissen, malaria en hartkwalen of gebruikten de aftreksels om mee te wassen bij huidziektes, oogontstekingen en slecht helende wonden. Verder gebruikten zij het wortelsap vanwege zijn diepgele kleur om hun huid en kledingstukken te verven. De blanke immigranten namen veel van deze medische toepassingen over. Gedurende de 19e eeuw was de Canadese geelwortel een uiterst populaire geneeskrachtige plant onder de eclektische artsen van Noord-Amerika, die meestal plantaardige geneesmiddelen gebruikten. Deze traditie werd in 1907 beëindigd, toen de industriëlen Andrew Carnegie en John D. Rockefeller alleen nog zuiver conventionele medische instituten financieel ondersteunden. De Canadese geelwortel was tot 1926 in de "United States Pharma copoeia" (= Farmacopee van de VS) opgenomen. In Duitsland werd hij rond 1880 bekend, waarbij zijn toepassingsgebied beperkt was tot gynaecologische ziektes. Tegenwoordig wordt "Goldenseal" (= gouden zegel) in zijn oude thuisland weer zeer gewaardeerd. De verklaring van de door Linné gegeven naam Hydrastis is onduidelijk. Het eerste deel van het woord wordt uitgelegd met hydor voor "water". Aan het tweede deel zou volgens Tschirch rheo ("vloeiene, stromen") of drao ("volbrengen") ten grondslag liggen (vanwege zijn vochtafdrijvende werking). Anderen zien daarin het Griekse aste, dat "inheems" betekent en samen met het eerste deel "waterbewoner" oplevert.

Botanische kenmerken

Hydrastis canadensis L. - Canadese geelwortel

Uit de sterk bewortelde, vaak knolachtig verdikte, kruipende rizoom lopen 20–30 cm lange bloemloten met aan het einde een kleine bloem uit. Deze bloem bestaat uit drie breed-eivormige, groenachtig witte kelkbladeren en talrijke meeldraden en minstens twaalf vruchtbeginsels. Hieruit ontwikkelen zich kleine rode bessen, die samen een vrucht vormen, die op een braam lijkt. De bloemloten dragen twee handvormige, diepgelobde, donkergroene bladeren met sterk gezaagde rand. Het onderste blad is gesteeld, het bovenste zit direct aan de stengel.
De bloeitijd is van juni t/m juli.

Vindplaats

Hydrastis canadensis L. - Canadese geelwortel

De Canadese geelwortel is inheems in de noordoostelijke delen van het Noord-Amerikaanse continent en komt tot in het hoge noorden voor. Hij gedijt op schaduwrijke plaatsen in vochtige bossen en prefereert humusrijke gronden. De vroeger veel voorkomende plant is intussen zeer zeldzaam en wordt ten behoeve van geneesmiddelen geteeld.

Verwerking

A.Vogel verwerkt homeopathische verdunningen, die volgens het actuele HAB vervaardigd zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de gedroogde ondergrondse delen van Hydrastis canadensis L.
In zijn thuisland wordt hij als thee, tinctuur, capsule of tabletten gebruikt.


Latijnse naam

Hydrastis canadensis

Officiële naam

Hydrastis

Familie

Ranunculaceae

(= ranonkels)

Boterbloemfamilie

Volksnamen

Canadese anemoon

Goudzegel

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >