background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Hamamelis virginiana

Toverhazelaar

Hamamelis virginiana

De naam Hamamelis is waarschijnlijk samengesteld uit de Latijnse woorden 'hamatus' wat 'hakig' of 'hoekig' betekent en 'melum' wat appel betekent. Met andere woorden, Hamamelis betekent haakvrucht of kromme vrucht en duidt op de vorm van de vruchten.

Botanische eigenschappen

Het is een struik van 4-6 meter hoog met rechtopstaande, vertakte stengels met eironde bladeren en gele bloemen in de bladoksels die de hele winter bloeien (naaktbloeier). De kleine vruchten bevatten 2 zwarte zaden die pas het volgende jaar rijp zijn.

Voorkomen

Hamamelis virginiana komt voor op open en halfbeschaduwde plekken (als onderbegroeiing),  in loofbossen en gemengde bossen van het noordoosten van de Verenigde Staten. De plant werd in 1736 ingevoerd in Europa en op grote schaal als sierplant gekweekt en aangeplant.

Verwerking

De plant wordt al heel lang gebruikt en in de Verenigde Staten is het een bekend middel, zowel inwendig als uitwendig, bij circulatieproblemen en anale klachten. De plant heeft een samentrekkend effect en weert vreemde indringers af. In de volksmond zegt men dat de plant goed is bij problemen met de huid, spijsvertering en circulatie.

Tegenwoordig wordt Hamamelis virginiana veel gebruikt in cosmetische producten, badproducten en crèmes.


Latijnse naam

Hamamelis virginiana

Officiële naam

Toverhazelaar

Familie

Hamamelidaceae

Synoniemen

Ham.

Virginische toverhazelaar

Toverstruik

Hamamelis dioica

Hamamelis macrophylla

Hamamelis

Volksnamen

Winterkoning

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >