background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Gelsemium sempervirens (L.) Jaume St.-Hill.

Wilde jasmijn

Geschiedenis

wilde jasmijn

In het oude Griekenland werd met iásminon een "welriekende olie uit Perzië" aangeduid. De soortnaam sempervirens is afkomstig van het Latijnse semper voor "altijd" en virens voor "groen". Wilde jasmijn werd door de Indianen van de zuidelijke staten van Noord-Amerika in verband gebracht met de zogenaamde godsoordelen en vergiftigingen. Vergiftigde mensen verstarren bij volledig bewustzijn met open ogen. Zij kunnen zich niet meer bewegen en krijgen toch alles mee wat er om hen heen gebeurt. De Othomi Indianen duiden de typische Gelsemiumverkramping aan met bé-í voor "ophouden van alle beweging" en de uit de Gelsemiumwortel vervaardigde giftdrank met bebo-sito, dat "glazen doodskist" betekent.

Botanische kenmerken

Wilde jasmijn is een klimplant met dunne, tot 5 m lange, gedeeltelijk houtachtige en sterk vertakte loten, die uit een knolachtige sterke wortelstok groeien. Zij hebben lancetvormige, donkergroen glanzende bladeren, die tegenover elkaar gerangschikt zijn. In de bladoksels van de bovenste loten staan de schitterend gele, 4–5 cm lange, welriekende bloemen. De vijfpuntige bloemkelk vormt een trompetvormige rand. De vrucht is een hangend, helderbruin kapsel met papierachtige schil en rondachtige aan de punt gevleugelde zaden. De bloeitijd is van april t/m mei.

Vindplaats

Wilde jasmijn is inheems in de zuidelijke, aan de Atlantische oceaan liggende staten van Noord- en Midden Amerika en gedijt in bossen en aan de kusten van Virginia, Florida, Texas, Mexico en Guatemala. Enkele jasmijnsoorten worden in Zuid-Frankrijk en Zuid-Anatolië gecultiveerd voor de winning van etherische oliën voor reukstof.

Verwerking

Bij de homeopathische oertinctuur wordt gebruik gemaakt van de verse ondergrondse delen van Gelsemium sempervirens (L.) Jaume St.-Hill. Het  potentiëren van de verdunningen geschiedt door intensief schudden met de hand.


Latijnse naam

Gelsemium sempervirens

Officiële naam

Gelsemium

Familie

Loganiaceae

Braaknootfamilie

Synoniemen

Bignonia sempervirens L.

Gelsemium nitidum

MICHX.

Volksnamen

Valse jasmijn

Gele jasmijn

Jasmijnwinde

 

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >