background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Gelsemium sempervirens (L.) Jaume St.-Hill.

Wilde jasmijn

Geschiedenis

wilde jasmijn

In het oude Griekenland werd met iásminon een "welriekende olie uit Perzië" aangeduid. De soortnaam sempervirens is afkomstig van het Latijnse semper voor "altijd" en virens voor "groen". Wilde jasmijn werd door de Indianen van de zuidelijke staten van Noord-Amerika in verband gebracht met de zogenaamde godsoordelen en vergiftigingen. Vergiftigde mensen verstarren bij volledig bewustzijn met open ogen. Zij kunnen zich niet meer bewegen en krijgen toch alles mee wat er om hen heen gebeurt. De Othomi Indianen duiden de typische Gelsemiumverkramping aan met bé-í voor "ophouden van alle beweging" en de uit de Gelsemiumwortel vervaardigde giftdrank met bebo-sito, dat "glazen doodskist" betekent.

Botanische kenmerken

Wilde jasmijn is een klimplant met dunne, tot 5 m lange, gedeeltelijk houtachtige en sterk vertakte loten, die uit een knolachtige sterke wortelstok groeien. Zij hebben lancetvormige, donkergroen glanzende bladeren, die tegenover elkaar gerangschikt zijn. In de bladoksels van de bovenste loten staan de schitterend gele, 4–5 cm lange, welriekende bloemen. De vijfpuntige bloemkelk vormt een trompetvormige rand. De vrucht is een hangend, helderbruin kapsel met papierachtige schil en rondachtige aan de punt gevleugelde zaden. De bloeitijd is van april t/m mei.

Vindplaats

Wilde jasmijn is inheems in de zuidelijke, aan de Atlantische oceaan liggende staten van Noord- en Midden Amerika en gedijt in bossen en aan de kusten van Virginia, Florida, Texas, Mexico en Guatemala. Enkele jasmijnsoorten worden in Zuid-Frankrijk en Zuid-Anatolië gecultiveerd voor de winning van etherische oliën voor reukstof.

Verwerking

Bij de homeopathische oertinctuur wordt gebruik gemaakt van de verse ondergrondse delen van Gelsemium sempervirens (L.) Jaume St.-Hill. Het  potentiëren van de verdunningen geschiedt door intensief schudden met de hand.


Latijnse naam

Gelsemium sempervirens

Officiële naam

Gelsemium

Familie

Loganiaceae

Braaknootfamilie

Synoniemen

Bignonia sempervirens L.

Gelsemium nitidum

MICHX.

Volksnamen

Valse jasmijn

Gele jasmijn

Jasmijnwinde

 

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >