background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Galphimia glauca

Galphimia

Geschiedenis

galphimia

Galphimia glauca, een wijd verspreide plant in tropisch Amerika, behoort tot de kleine en relatief weinig onderzochte plantenfamilie Malpighiaceae. Een bekende vertegenwoordiger van deze familie is de in Florida inheemse acerola-kers, Malpighia glabra, wier vruchten een hoog gehalte aan vitamine C bevatten.

In de volksgeneeskunde van Mexico wordt de plant noche buena, "goede nacht" genoemd. Een thee-infusie van de gele bloemen wordt ter vermindering van hartpijn en als kalmerend middel gebruikt. Als bestanddeel van theemengsels dient Galphimia ook tegen ziektes zoals diarree, dysenterie en maagdarmontsteking. De medicijnmannen van enkele in het regenwoud van Brazilië en Mexico levende Indiostammen gebruikten de plant tegen allergische neusontsteking en hooikoorts. In het midden van de jaren zestig werd Willmar Schwabe op een plantenexcursie in Zuid-Amerika gewezen op het antiallergische effect van deze plant. Als gevolg daarvan zamelde hij in Brazilië voldoende plantenmateriaal in, dat hij naar Duitsland bracht. De plant werd sindsdien in het kader van homeopathische geneesmiddelentesten onderzocht en als effectief beoordeeld.

Botanische kenmerken

galphimia

Galphimia glauca is een sterke, groenblijvende struik van 1 tot 1,8 m hoogte. De stam is met een roodachtige kleur bedekt. De bladeren zijn dun en leerachtig en hebben een blauwgrijsgroene kleur. Zij zijn circa 5 cm lang, ellipsvormig, ovaal of aan de basis stomp gerond. De bladeren staan tegenover elkaar op de dunne twijgen. De gele, 2 cm grote bloemen hebben 2 schutbladen, 5 kelk- en 5 bloembladeren, 10 meeldraden, die afwisselend kort en lang zijn en 3 stampers. Zij vormen lange, eindstandige bloemenpluimen en bloeien golvend bij warm weer. Door zijn bloemenpracht en zijn snelle groei is Galphimia een zeer geliefde tuinplant. De struik kan zich relatief goed aanpassen aan droge klimaten en verdraagt ook milde vorst (tot -2°C). In koude regio's is hij eenjarig. In een kas kan hij overwinteren. De bloeitijd varieert naar gelang de plek

Vindplaats

galphimia

De plant is inheems in de drogere gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, vooral in Mexico, Guatemala en Panama.

Verwerking

galphimia

Er wordt gebruik gemaakt van de gedroogde bladeren en bloeiwijzen, die met alcohol gemacereerd en met de hand op de juiste potentie geschud worden.


Latijnse naam

Galphimia glauca CAV.

Officiële naam

Thryallis glauca

Familie

Malpighiaceae

Synoniemen

Thryallis glauca (POIR.) O. KUNTZE

Volksnamen

Goudkorrel

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >