background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Ficus carica L.

Vijgenboom

Familie

Alhoewel dit een uitheemse fruitsoort is, kent iedereen wel de vijg. Er zijn ook wel spreekwoorden in de vlaamse taal waarin vijgen voorkomen: "vijgen na pasen"  bijvoorbeeld. Maar weet een doorsnee mens ook nog wat meer over de vijg?

De vijgenboom hoort bij de familie van de Moraceae (moerbeifamilie). Er bestaan wel 750 soorten vijgenbomen.

Botanische eigenschappen

De vijgenboom kan breed struikvormig zijn ofwel is het een iets overhellende boom met stijgende knobbelige takken. De dikke, leerachtige bladeren zijn donkergroen en behaard met witte nerven aan de onderkant. De kleine bloemen zijn bijna niet zichtbaar want ze zitten in de vlezige bloembodem. De vruchten zijn hard en donkergroen. Als ze rijpen krijgen ze hun mooie paarse tot zwarte kleur. De vijgen worden vers of gedroogd gegeten.

Voorkomen

Ze komen van het Middellandse zee gebied. Daar werden vijgen al in de Oudheid gegeten. In onze streken kunnen sommige soorten vijgenbomen wel overleven als ze op een zonnige plaats geplant worden. De decoratieve bladeren en lekkere vruchten zijn een meerwaarde voor elke tuin.

Verwerking

Vijgen hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn dan ook een ideale energiebron voor sporters en andere mensen die een tonicum kunnen gebruiken.

Deze vruchten hebben een licht laxerende werking. Dat komt door de aanwezigheid van vezels, fruitzuren en magnesium. Ze zijn zeer geschikt om bij kinderen, ouderen en mensen met gevoelige darmen te gebruiken tegen een trage of moeilijke stoelgang.

Vijgen hebben ook een spijsverteringsbevorderende werking en hebben een gunstige invloed bij maagproblemen. Ze bevorderen de leverwerking en werken zelfs zuiverend.

Opgelet:

Bij het snoeien van de twijgen van een vijgenboom komt een wit melksap vrij, de latex. Deze kan onder invloed van zonlicht, voor irritatie van de huid zorgen. Deze latex wordt best ook niet inwendig gebruikt wegens mogelijke irritatie van de darmen.

Kies altijd voor natuurvijgen: onbewerkte, ongezwavelde vijgen zijn het beste. Vermijd ook vijgen in een suikersiroop wegens het hoge suikergehalte.


Latijnse naam

Ficus carica L.

Officiële naam

Vijgenboom

Familie

Moraceae

Moerbeifamilie

Synoniemen

Ficus

Volksnamen

Waringin

Rubberboom

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >