background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Euphrasia officinalis

Ogentroost

Geschiedenis

Hildegard von Bingen kende het plantje al in de 17e eeuw en gebruikte het als een oogmiddel dat ook diende om het hoofd en geheugen te versterken. Dodoens prees de wijn van ogentroost aan om het zicht te verbeteren en te versterken en om aan oudere mensen weer "jonge ogen" te geven.

Naam

Euphrasia betekent in het Grieks: vreugde, goed humeur of blijdschap. Dit verwijst naar het feit dat de toepassing van de plant de ogen weer zou doen opklaren en doen blinken.

Botanische eigenschappen

Euphrasia is een halfparasiet: met zijn wortels onttrekt hij voeding en water aan de omstaande planten (rode klaver, grassen en weegbree). Deze laatsten hebben daar echter niet veel last van. De plant wordt 30 cm groot en draagt in de zomer lichte bloemen die een paars honingmerk vertonen en een gele keelvlek.

Voorkomen

De ogentroost is inheems in Europa tot Siberië maar komt ook voor in Noord-Amerika. Men vindt hem vooral terug in grasland, veengrasland en in duinen. Euphrasia hoort bij de helmkruidfamilie.

Verwerking

Euphrasia bevat inderdaad stoffen die de problemen van de ogen helpen oplossen. De looistoffen werken samentrekkend en de flavonoïden kunnen de vreemde micro-organismen die voor oogproblemen zorgen, bestrijden. Euphrasia is dus een uitstekend plantje om toe te passen bij oogproblemen zoals oogwallen, vermoeide ogen, rode ogen, toekleven van de ogen, ooglidproblemen enz


Latijnse naam

Euphrasia officinalis

Officiële naam

Ogentroost

Familie

Orobanchaceae

Bremraapfamilie

Synoniemen

Euphrasia

Euphrasia rostkoviana

Volksnamen

Ogenkruid

Klaaroge

Ogenklaar

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >