background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Eupatorium perfoliatum

Waterhennep

Geschiedenis

Eupatropium-perfoliatum-waterhennep

De Latijnse naam Eupatorium is afkomstig van het Griekse eupatória dat al door Plinius naar Mithridates VI Eupator, koning van Pontus, vernoemd werd. Het is echter niet waarschijnlijk dat deze koning, die van 132-63 v. Chr. leefde en drie expansieoorlogen tegen Rome voerde, zich met plantkunde bezig hield. De Materia medica van Dioskurides voert een plant met deze naam op, die zeker identiek is aan agrimonie (Agrimonia eupatoria). Daarom schijnt  de naam, omdat agrimonie helpt bij leverziektes, van hepatoria van het Latijnse hepar voor "lever" afgeleid te zijn. De soortnaam perfoliatum is afkomstig van perfoliatus voor "doorgroeien", van per voor "door" en foliatus voor "bladerig". De Duitse naam Durchwachsener Wasserhanf (= doorgroeiende waterhennep) verwijst naar het feit dat de plant goed gedijt op vochtige plaatsen. De Noord-Amerikaanse Indianen kenden de waterhennep al eeuwenlang en gebruikten de bladeren en bloeiende twijgpunten als zweetmiddel bij remitterende koorts en tyfuskoorts en bij het begin van een acute slijmvliesontsteking of een verkoudheid. De plant werd ook bij het behandelen van malaria gebruikt. Zijn Amerikaanse naam boneset, "botwelzijn", verwijst naar zijn pijnstillende eigenschappen bij botpijnen door knokkelkoorts. De plant was in de VS van 1820–1945 een pharmaceutisch geneesmiddel.

Botanische kenmerken

Eupatorium perfoliatum

Waterhennep is een 1–1,5 m hoge vaste plant. Uit de wortelstok verheft zich een rechtop staande stengel met stompe randen. Hij is ruw behaard, bij de grond vaak rood overtrokken en in het bovenste deel vertakt. De gegolfde, zacht behaarde bladeren zijn lancetvormig toelopend, gekarteld gezaagd en kenmerken zich door een duidelijk uitkomende middelnerf. Zij worden 10–15 cm lang en zijn tegenover elkaar gerangschikt. De onderste paren zijn bij de grond vergroeid, d.w.z. zij wekken de indruk, een groot blad te zijn dat door het midden van de stengel groeit. Daarom wordt de soort perfoliatum, "doorgroeiend", genoemd. De bloemknopjes met witte, klokvormige buisbloemen staan in dichte schijnschermen aan het uiteinde van de stengel. Zij vormen kleine, met een stekelige vruchtpluis voorziene vruchten, die door de wind verspreid worden. De bloeitijd is van augustus t/m oktober.

Vindplaats

Eupatorium perfoliatum

Waterhennep is inheems in Noord-Amerika van Canada tot Florida en Texas. De plant prefereert vochtige plaatsen aan de rand van waterplassen en in moerassen. De enige in Europa inheemse soort van het geslacht Eupatorium is E. cannabinum L.

Verwerking

Eupatorium perfoliatum

A.Vogel verwerkt de homeopathische oertinctuur volgens het actuele HAB. Er wordt gebruik gemaakt van de verse, bovengrondse delen van Eupatorium perfoliatum L. aan het begin van de bloeitijd. De potentiëring van de homeopathische verdunningen geschiedt door intensief schudden met de hand. De plant wordt in de volksgeneeskunde, de fytotherapie en de homeopathie gebruikt.


Latijnse naam

Eupatorium perfoliatum

Officiële naam

Eupatorium perfoliatum

Familie

Asteraceae

(= Compositae)

Samengesteldbloemigen

Synoniemen

Eupatorium connatum MICH.

Eupatorium glandulosum MICH.

Volksnamen

Leverkruid

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >