background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Eucalyptus globulus Labill

Eucalyptus

Geschiedenis

Eucalyptus-globulus

De geslachtsnaam Eucalyptus is samengesteld uit het Griekse eu, dat "goed" betekent, en kalyptos, dat "verbergen", "bedekken" of "omhullen" betekent. Hij heeft betrekking op de bloesem, wiens bloemblaadjes tot een harde kap vergroeien, die bij het tot bloei komen als een deksel loslaat. Het Latijnse globulus is het verkleinwoord van globus(= "kogel"), dus "kogeltje" en verwijst naar de vorm van de vruchten. De Duitse namen zijn vertalingen van de Engelse benamingen "fever tree" (= koortsboom) en "blue gum tree" (= blauwe gomboom). De naam "koortsboom" is afkomstig van de toepassing van deze boom bij de drooglegging van de door de Anopheleslarve bewoonde moerassen. Veel moerasgebieden in het noorden van Australië en in het Middellandse Zeegebied werden met eucalyptus, die door zijn snelle groei een grote waterbehoefte heeft, herbebost en daardoor drooggelegd. Dit ontnam de Anophelesmug, waartegen gestreden wordt omdat hij malaria overdraagt, zijn bestaansrecht.

Botanische kenmerken

De eucalyptusboom is een snel groeiende boom, die binnen acht jaar een hoogte van 20 m kan bereiken. Met een groeihoogte van 70 m behoort hij tot de hoogste bomen van de wereld. De rechte stam draagt een asgrauwe schors. Het hout daaronder is wit tot roodachtig van kleur en is zeer hard en immuun voor rotten. De leerachtige blauwgroengrijze bladeren van de jonge boom zijn min of meer rond. Later worden ze langwerpig-sikkelvormig met een duidelijk uitkomende middennerf en puntvormige olieklieren. Ze kunnen 30 cm lang worden. De bloemen vormen eindstandige, rechtopstaande trossen en kapsels met sterke wanden. Bij het bloeien springen de deksels eraf en komen de wit- tot roodachtige bundels meeldraad te voorschijn. De bloeitijd is van februari t/m juli.

Vindplaats

De eucalyptusboom is inheems in Australië en Tasmanië. Als sierboom en als houtleverancier is hij inmiddels in alle subtropische klimaatzones te vinden.

Verwerking

A.Vogel gebruikt de etherische olie uit de verse bladeren en de punten van de twijgen. Er wordt door waterdampdestillatie met aansluitend rectificatie gewonnen. Dit proces zorgt voor de verwijdering van aldehyde, die een stimulerende werking op de luchtwegen heeft. De olie van Eucalyptus globulus komt overwegend uit Spanje en Portugal. De Australische eucalyptusolie wordt uit Eucalyptus smithii R.T. Bak. of Eu. fruticetorum F. von Muell. gewonnen. Ook dit zijn farmaceutische oliën. Uit de gesneden bladeren kan een infuus gemaakt worden.


Latijnse naam

Eucalyptus globulus Labill.

Officiële naam

Eucalyptusbladeren

Familie

Myrtaceae

Mirtefamilie

e.v.a.

Volksnamen

Blauwe gomboom

Koortsboom

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >