background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Drosera rotundifolia L.

Ronde zonnedauw

Geschiedenis

drosera-ronde-zonnedauw

De naam Drosera komt van het Griekse drósos en droseros, dat "dauw" resp. "bedauwd" betekent en betrekking heeft op de uitscheiding van de aan de bladrand staande klierharen. In de oude kruidenboeken heeft de plant de Latijnse naam Rosa solis, dat "dauw van de zon", dus zonnedauw betekent. Het Latijnse rotundifolia betekent "rondbladig". De plant werd in de volksmond Himmelslöffelkraut (= hemellepelkruid) of "Widdertod" (= ramdood) genoemd.

In de Noord-Europese sage werden de druppels de door de godin Freya vergoten tranen om haar ver verblijvende echtgenoot Odin genoemd. De raadselachtige dauwdruppels, die ook in de zon niet verdampen, hielden de fantasie van het volk behoorlijk bezig. In de 13e eeuw probeerden Alchemisten uit dit secreet goud of een levenselixer "ad longam vitam suam" te maken, maar dat is hen niet gelukt. Bij de Romeinse geneeskundigen schijnt de plant onbekend geweest te zijn. De plant werd in de Middeleeuwen echter medicinaal toegepast, vooral bij hoesten, longziektes, kinkhoest, tering (= tuberculose), epilepsie en nier -en blaasziektes.

In Zweden werden Droserasoorten samen met proteolytische enzymen gebruikt om verse melk in zogenaamde taai- of langmelk om te zetten. Daarbij ontstaat een verfrissende, zuur smakende, slijmerige drank met een lange houdbaarheid.

Botanische kenmerken

drosera-ronde-zonnedauw

De vleesetende plant vormt een hoofdwortel met nevenwortels. Opvallend zijn zijn langgesteelde, ronde, holle bladeren, die een op de grond staande rozet vormen. De bladeren zijn aan de rand en aan de onderkant met talrijke purperrode klierharen bezet, die op hun punt een glanzend rond kopje hebben. Hun taaie, kleverige secreet dient voor het lokken en vasthouden van insecten. De om het gevangen insect staande klierharen bewegen door te groeien langzaam naar de buit toe, totdat het dierenlichaam dicht bedekt is met klierkopjes, die een op pepsine lijkend verteringssap uitscheiden. De afgebroken eiwitten worden door de klierharen opgezogen. Alleen het skelet blijft op het blad achter. Dierlijke eiwit is voor carnivoren planten noodzakelijk, omdat zij meestal op voedselarme grond leven. In noodgevallen kunnen zij echter, net zoals gewone planten, hun voeding ook uit water, kooldioxide en zonlicht produceren. Zij zijn dan wel minder sterk.

Uit het midden van de bladrozet ontspruiten dunne, 10 tot 20 cm hoge bloemstengels. Zij dragen een eenzijdige, voor het tot bloei komen ingerolde schijnbloementros met kleine witgroenige afzonderlijke bloemen. De verspreiding van de plant gebeurt meestal op niet-geslachtelijke manier via de bladknoppen.

De bloeitijd is van juli t/m augustus.

Vindplaats

drosera-ronde-zonnedauw

Dit kleine, interessante plantje gedijt in zure veengronden, turfaarde en moerasgebieden in Arctische en gematigde zones in Europa, Azië en Noord-Amerika, van laagland tot op hoogtes van 1800 m boven zeeniveau. Door de sterke terugloop van moerassen in Midden-Europa is de hoeveelheid zonnedauw sterk afgenomen. Daarom staat de plant onder strenge natuurbescherming en wordt in de farmacie ook wel de uit Madagaskar afkomstige D. ramentaceae gebruikt.

Verwerking

drosera-ronde-zonnedauw

A.Vogel/Bioforce gebruikt verse zonnedauw uit Finland, waar de plant veelvuldig voorkomt en niet beschermd is. De zonnedauw wordt tijdens de bloei ingezameld. Daarna wordt hij onmiddellijk met luchttransport naar Zwitserland gebracht. Daar wordt de plant met alcohol tot een tinctuur verwerkt. Bioforce heeft onderzoek in Finland laten doen. Hierin is aangetoond, dat D. rotundifolia, vanwege de omvangrijke moerasvlaktes in Finland, niet in gevaar is en de huidige inzamelingen in het wild absoluut acceptabel zijn.


Latijnse naam

Drosera rotundifolia

Officiële naam

Zonnedauw

Familie

Droseraceae

Zonnedauwfamilie

Synoniemen

D. septentrionalis ST.

Rossolis septentrionalis SCOP.

Rorella rotundifolia ALL

Volksnamen

Ronde zonnedauw

Vliegenvangertje

Meerkruid

Lopig kruid

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >