background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Cynara scolymus I.

Artisjok

Geschiedenis

Artisjok

De Latijnse geslachtnaam Cynara stamt af van het Griekse woord kynára of kynaros, waarmee een naar het Egeïsche eiland Kinara genoemde artisjokkensoort aangeduid werd. De soortnaam scolymus  is afgeleid van het Griekse skólymus, een vreemd woord van onbekende herkomst, dat volksetymologisch gelijkgesteld wordt met het Griekse skólop (= "scherpe paal") vanwege de scherpe stekels. Het thuisland van de artisjok is vermoedelijk Ethiopië. De plant werd door de oude Egyptenaren en Romeinen als geneesmiddel zeer gewaardeerd, maar raakte toen in de vergetelheid. Artisjok zou uit een oervorm, de Cynara cardun culus L, voortgekomen zijn en er is bewijs dat hij sinds de 15e eeuw gecultiveerd werd. De naam "Artischock", die in deze schrijfwijze voor het eerst in 1556 verscheen, heeft zich uit het Arabische al-harsúf via het Spaanse alcarchofa, het Franse artichaut en het Noord-Italiaanse artiocco ontwikkeld.

Botanische kenmerken

Artisjok

De artisjok is een sterke, tot 2 m hoog wordende, meerjarige plant. Hij heeft grote, enkelvoudige tot veerspletige, aan de onderkant viltachtige bladeren, die boogvormig in scherpe stekels uitlopen. Tegenwoordig hebben de meeste geteelde soorten echter geen stekels meer. De imposante bloemhoofden hebben een doorsnede van 8 tot 15 cm. De vlezige bloembodems zijn met stompe, dakpansgewijs gegroepeerde schutbladeren omgeven en met dicht op elkaar staande blauwviolette buisbloemen gevuld. De bloeitijd is van juli t/m augustus.

Vindplaats

Artisjok

Artisjokculturen zijn tegenwoordig te vinden in het Middellandse Zeegebied, in Zuid-Amerika en in Californië. Ze gedijen ook in noordelijke gebieden op zonnige, windluwe plaatsen en op zanderige gronden.

Verwerking

Artisjok

A.Vogel gebruikt de verse artisjokbladeren uit de gecertificeerde biologische eigen teelt. De klein gesneden bladeren worden met alcohol en water gemacereerd. Ook is het gebruikelijk om van de verse of gedroogde bladeren thee te zetten. Het gehalte werkzame stoffen neemt bij drogen echter sterk af. Het verse kruid wordt tot sappen en met wijn tot aperitief verwerkt. De vlezige schutbladen en bloemenhoofden worden als delicate groente zeer gewaardeerd.


Latijnse naam

Cynara scolymus

Officiële naam

Artisjokbladeren

Familie

Asteraceae

(= Compositae)

Samengesteldbloemigen

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

A.Vogel Wandeltocht op 29 juni: 5, 10, 20, 30 en 40 km!

Schrijf je nu in >