background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Cimicifuga racemosa (L.) Nut

Luizenkruid, Zilverkaars

Geschiedenis

Luizenkruid, Zilverkaars, cimicifuga

De Latijnse naam Cimicifuga is afgeleid van cimex, dat "luis" betekent, en van fugo, dat "vlucht" betekent en van fugare, "op de vlucht slaan, verdrijven", afstamt. Deze naam en de Duitse benaming "Wanzenkraut" (= luizenkruid) hebben betrekking op de afstotende geur van de bloeiwijze, die de bladluizen moet verdrijven. De soortnaam racemosa betekent "trosachtig". De benamingen "Silberkerze" (= zilverkaars) of "Traubensilberkerze" (= troszilverkaars) zijn kunstmatig gevormde namen voor de verschillende bij ons als sierplant geteelde soorten van het geslacht Cimicifuga. De Cimicifuga-wortel is een oud geneesmiddel van de Indianen uit Canada, Wisconsin en Missouri, dat zij tegen de gevolgen van slangenbeten en ter verlichting bij geboortes gebruikten. In de 19e eeuw gold het luizenkruid als een soort wondermiddel ter behandeling van tuberculose, met koorts gepaard gaande reumatiek en chorea (sint-vitusdans). Het kruid raakte in de schoolgeneeskunde snel in de vergetelheid. Gedurende het onderzoek naar het homeopathisch geneesmiddelbeeld behield het zijn reputatie als belangrijkste middel bij vrouwenkwalen.

Botanische kenmerken

Luizenkruid, Zilverkaars, cimicifuga

De tot 2 m hoge kruidachtige plant ontwikkelt zich uit de geringde, forse rizoom. Hij heeft grote, langgesteelde, drievoudig gedeelde en grof gezaagde bladeren. De bloeiwijze vormt lange, slanke, samengestelde trossen met onaangenaam ruikende, witte, vierbladerige bloemen. In de herfst vormen zich circa 5 mm lange, dikke, ovale, leerachtige vruchthulzen met talrijke bruine, vlakke zaden. De bloeitijd is in juli.

Vindplaats

Luizenkruid, Zilverkaars, cimicifuga

Luizenkruid is inheems in het oostelijke deel van het Noord-Amerikaanse continent en gedijt in lichte bossen, heggen en open plekken in bossen of droge plaatsen. Inheemse verwanten in Europa zijn Actaea spicata, het "christoffelkruid" en alleen in Oost-Europa Cimicifuga europaea, het "stinkende luizenkruid".

Verwerking

A.Vogel verwerkt de oertinctuur uit de verse wortelstok met de daaraan hangende wortels. Deze wordt in de herfst uitgegraven en in het wild ingezameld. De homeopathische verdunningen worden vervaardigd door intensief schudden met de hand.


Latijnse naam

Cimicifuga racemosa

Officiële naam

Cimicifuga

Familie

Ranunculaceae

(= ranonkels)

Boterbloemfamilie

Synoniemen

Actaea racemosa

Cimicifuga serpentaria

PURSH.

Volksnamen

Christoffelkruid

Wandluizenkruid

Zwarte slangenwortel

Troszilverkaars

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >